Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η καλή χοληστερόλη δεν είναι πάντα τόσο καλή

29/8/2018 2:58:31 μμ
Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες για την HDL χοληστερόλη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η HDL χοληστερόλη είναι η «καλή» χοληστερόλη που προστατεύει την καρδιά, σε αντιδιαστολή με την LDL –κακή– χοληστερόλη. Έρχεται όμως μια νέα προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.


Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό των ασθενών με καρδιακά προβλήματα και εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.


Από την έρευνα, κατά την οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα περιστατικά καρδιακών παθήσεων σε περίπου 6.000 άνδρες και γυναίκες για 4 χρόνια, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ακόμη και θάνατο.


Πιο αναλυτικά, τα επίπεδα HDL των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από χαμηλά επίπεδα, <30mg/dL, έως τα υψηλότερα, > 60mg/dL. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 13% των ασθενών έπαθε καρδιακή προσβολή ή πέθανε από καρδιαγγειακά αίτια.


Τελικά, μετά τα πέρας της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντας με HDL 40-60mg/dL είχαν το μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.


Αντίθετα, όσοι είχαν στο αίμα τους HDL χοληστερόλη κάτω των 41mg/dL ή άνω των 60mg/dL αντιμετώπισαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με επίπεδα HDL άνω των 60mg/dL εμφάνισαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με εκείνους με μέσες τιμές.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δεν επηρεάστηκαν, όταν ελήφθη υπόψη το ιστορικό για διαβήτη, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και επίπεδα LDL.


Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η υψηλή καλή χοληστερόλη μπορεί να είναι επικίνδυνη και να συμβάλλει στη στένωση των αρτηριών. Η εν λόγω πρόσφατη έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τον κίνδυνο για ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιος μηχανισμός κρύβεται πίσω από αυτά τα πορίσματα.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς με πολύ υψηλή HDL χοληστερόλη θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και την παχυσαρκία για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς η αιτία των παραπάνω συμπερασμάτων παραμένει ασαφής και η κατάλληλη αντιμετώπιση δεν είναι γνωστή αυτήν τη στιγμή.


Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Μόναχο της Γερμανίας.


Πληροφορίες/μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου)






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics