Η Ιταλία αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο παραγωγό φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με άρθρο στο ansa.it.
Μετά από χρόνια προσπαθειών, η Ιταλία -με παραγωγή 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ- ξεπέρασε τη Γερμανία που κυμαίνεται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μια επιτυχία που οφείλεται στην αλματώδη αύξηση των εξαγωγών, η οποία φτάνει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως υπερτόνισε ο Massimo Scaccabarozzi, ο πρόεδρος του συνδέσμου των ιταλικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων Farmindustria, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της: «Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη σε φαρμακευτική παραγωγή, χάρη στις εξαγωγές, μια επιτυχία made in Italy», υπογραμμίζει ο Scaccabarozzi, «που αποδεικνύει την ποιότητα του συστήματος της χώρας μας και που έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:
- περισσότερη απασχόληση, κυρίως για τους νέους ανθρώπους
- περισσότερες επενδύσεις που δίνουν αξία στην περιοχή
- συνεργασίες με μικρές βιομηχανίες, βιοτεχνίες και πανεπιστήμια
- ανάπτυξη κλινικών μελετών που αυξάνουν την ποιότητα των θεραπειών και φέρνουν σημαντικούς πόρους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Οι εξαγωγές
Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων μεταξύ των «μεγάλων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 10 χρόνια (107% συνολικά έναντι 74%). Πρόκειται για 15πλάσιες εξαγωγές από το 1991 έως το 2017: από 1,3 σε 24,8 δισεκατομμύρια. Στην κατάταξη των εξαγωγών σε 119 τομείς της ιταλικής οικονομίας, το 1991 τα φαρμακευτικά προϊόντα ήταν στην 57η θέση, ενώ σήμερα είναι στην 4η.
Επιπλέον, στην εθνική κατάταξη των εξαγωγών των τεχνολογικών κέντρων, τα 2 πρώτα ανήκουν στη φαρμακευτική βιομηχανία και βρίσκονται στις επαρχίες της Λάτσιο και της Λομβαρδίας, ενώ εκείνα της Τοσκάνης και της Καμπάνιας κατατάσονται στη 4η και 7η θέση αντίστοιχα.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 55% των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας της χώρας.
Αύξηση των θέσεων εργασίας
Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοστατούν και στον τομέα της απασχόλησης: οι εργαζόμενοι το 2017 ανήλθαν σε 65.400 (93% μόνιμοι), 1.000 περισσότεροι από το 2016, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί 6.000/έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του INPS (Εθνικό ινστιτούτο κοινωνικής ασφάλισης), υψηλό είναι και το ποσοστό των γυναικών, που απασχολούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία, που ανέρχεται περίπου στο 42%, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο του συνόλου της βιομηχανίας που βρίσκεται στο 25%. Τονίζεται μάλιστα ότι συχνά καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις, καθώς το 40% των διευθυντικών στελεχών και των μεσαίων στελεχών είναι γυναίκες.
Σημαντική είναι δε και η απασχόληση στους νέους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το 2014 μέχρι το 2016 η απασχόληση στη φαρμακευτική βιομηχανία για εργαζομένους κάτω των 35 χρόνων αυξήθηκε κατά 10%, σε σύγκριση με το 3% του συνόλου της οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Farmindustria συντονίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από το Υπουργείο Παιδείας (MIUR), που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές των τελευταίων χρόνων του λυκείου να έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Οι Ιταλοί έχουν κερδίσει χρόνια ζωής
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο, από το 1978 μέχρι σήμερα οι Ιταλοί έχουν κερδίσει περίπου 10 χρόνια ζωής, χάρη στην πρόληψη, στον προσεκτικό τρόπο ζωής και στην πρόοδο στην ιατρική επιστήμη.
Η θνησιμότητα έχει μειωθεί για τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου στη δεκαετία του '80: κατά 64% για τις ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, 25% για τις κακοήθεις όγκους (με καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά από διάγνωση), 47% για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, 63% για τις παθολογίες του πεπτικού, 87% για το AIDS!
Για το AIDS μάλιστα, η Farmindustria δήλωσε ότι «χάρη στην πρόληψη και τις μεγάλες φαρμακευτικές προόδους, μπορούμε τώρα να το αντιμετωπίζουμε ως μια χρόνια παθολογία!».