Είναι ευρέως πλέον γνωστό ότι η κατάθλιψη είναι νόσος και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όπως ο καρδιοπαθής, ο διαβητικός και ο όποιος ασθενής επισκέπτεται το γιατρό του για να θεραπεύσει ή να λάβει συμβουλές για τη διαχείριση της πάθησής του, έτσι και ο ασθενής από ψυχική νόσο οφείλει στον εαυτό του να επισκεφτεί το ψυχολόγο ή τον ψυχίατρό του.
Η επίσκεψη όμως στο γιατρό συνήθως πραγματοποιείται (αν πραγματοποιηθεί), όταν η κατάσταση είναι σε αρκετά σοβαρό στάδιο (μείζονα κατάθλιψη), κατά το οποίο η κακή διάθεση παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικρατούν τα αισθήματα της απόγνωσης, της απελπισίας, και της απουσίας ελπίδας για το μέλλον και η αδυναμία για οποιαδήποτε δραστηριότητα συνοδεύεται με σοβαρές διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη.
Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να φτάσει η κατάθλιψη σε αυτό το δύσκολο στάδιο, προκειμένου ο ασθενής να αναζητήσει βοήθεια. Αυτό που λέγεται «ήπια κατάθλιψη» μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται από ειδικό, ώστε να αποφεύγεται και η επιδείνωση της κατάστασης και της υγείας του ασθενούς.
Η ήπια κατάθλιψη εκδηλώνεται με κακή (καταθλιπτική) διάθεση αλλά όχι συνεχόμενη, σχετική απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, παροδικά αισθήματα ενοχής, πληγωμένη αυτοεκτίμηση, αναποφασιστικότητα, αίσθημα κόπωσης κλπ.
Προφανώς η υποκειμενική αξιολόγηση της κατάστασης από τον ίδιο τον ασθενή αλλά και από το περιβάλλον του είναι ένας λόγος για τον οποίο η ήπια κατάθλιψη υποδιαγιγνώσκεται, ωστόσο πλήττει πολλά άτομα του γενικού πληθυσμού και μπορεί να επιδεινωθεί, ιδίως αν συνθήκες/περιστάσεις ζωής προκαλούν άγχος και αν απουσιάζει ένα επαρκές υποστηρικτικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους τρεις ασθενείς ήπιας κατάθλιψης θα καταλήξει να πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου έπειτα από ένα χρόνο!
Η λύση είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση. Η ήπια κατάθλιψη είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «στοιχείο της προσωπικότητας», «τεμπελιά», «κακή φάση» κτλ. Αν κάποιος αισθάνεται ότι «κάτι δεν πάει καλά», είναι χρήσιμο να ξεπεράσει ενδεχόμενα κοινωνικά ταμπού, να επισκεφτεί τον ειδικό για να βοηθήσει τον εαυτό του πρωτίστως αλλά και το στενό του περιβάλλον.