Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η ημικρανία ένοχη και για εμφράγματα;

1/2/2018 12:03:09 μμ
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτό το τόσο συχνό σύμπτωμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με μια νέα δανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αν και ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα Κάσπερ 'Αλντερμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", τόνισαν ότι «η ημικρανία πρέπει να θεωρείται ισχυρός και μόνιμος παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες».


Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες και μερικοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια σχέση ανάμεσα στις ημικρανίες και στα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα, ιδίως στις γυναίκες. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει και επεκτείνει αυτή τη συσχέτιση, αφενός και στα δύο φύλα και αφετέρου σε περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα.


Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για 51.000 ανθρώπους με διαγνωσμένη ημικρανία, με 510.000 χωρίς τέτοιο πρόβλημα. Η μέση ηλικία διάγνωσης της ημικρανίας ήταν τα 35 έτη και το 70% ήταν γυναίκες.

Σε βάθος σχεδόν 20ετίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού, θρομβώσεων και αρρυθμίας της καρδιάς. Για παράδειγμα, για κάθε 1.000 άτομα, 25 ασθενείς με ημικρανία έπαθαν έμφραγμα, έναντι 17 που δεν είχαν τέτοιους πόνους στο κεφάλι. Ενώ 45 από όσους είχαν ημικρανία, έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, έναντι 25 όσων δεν είχαν ημικρανία.


Η συσχέτιση ημικρανίας-καρδιαγγειακού προβλήματος είναι πιο έντονη για όσους πάσχουν από ημικρανίες με αύρα (έχουν δηλαδή προειδοποιητικά σημάδια, όπως λάμψεις πριν από τους πόνους), καθώς επίσης για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Όσον αφορά τις αιτίες γι' αυτή τη συσχέτιση, οι ερευνητές αναφέρουν διάφορες πιθανότητες, όπως ότι ασθενείς με ημικρανίες παίρνουν συχνά αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα (που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο) ή μένουν πιο συχνά σωματικά αδρανείς λόγω των πόνων (κάτι που επίσης επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημά τους).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων
Χωρίς καμία φαρμακευτική ουσία






Σχετικά άρθρα

Έτοιμες οι φαρμακευτικές για την πιθανή έξαρση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Εμβόλια και θεραπείες είναι έτοιμα για κυκλοφορία
FDA: Ενέκρινε καινοτόμο αναλγητικό της Vertex
Είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων
Η κατάλληλη φροντίδα σε πόνο και ερεθισμό του λαιμού
Από το Medical Information Department – Farmasyn
ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας