Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η χαμηλή τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και στυτικής δυσλειτουργίας

25/9/2017 10:34:23 πμ
Τα επίπεδα της ορμόνης συνδέονται με το κάπνισμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όποιος άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης κινδυνεύει 2 φορές περισσότερο να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα και στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με κάποιον που έχει κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από την Α' καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο.

Όσο για τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αυτά συνδέονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με το κάπνισμα


Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 760 ασθενών, με μέση ηλικία τα 56 έτη και είχε διάρκεια 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: τους καπνιστές, τους πρώην καπνιστές και εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.


«Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει πιο χαμηλή τεστοστερόνη και κατά συνέπεια να έχει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Βλαχόπουλο.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, για εκείνους που κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα ετησίως βρέθηκε ότι ήταν στα όρια του υπογοναδισμού, δηλαδή τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τους δεν ήταν αρκετά, ώστε να λειτουργούν σωστά τα όργανά τους.

Τι προσφέρει διακοπή καπνίσματος

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κίνδυνος μειώνεται στο μισό από τον πρώτο χρόνο διακοπής του καπνίσματος, ενώ μετά από 5-7 χρόνια αποχής από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εξισώνεται με εκείνον του μη καπνιστή! 

Στυτική δυσλειτουργία

Οι Έλληνες επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας, που σημαίνει είτε περιορισμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή (libido) είτε διαταραχές στύσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, από το πρώτο εξάμηνο χωρίς τσιγάρο, οι δείκτες σεξουαλικής λειτουργίας αρχίζουν να βελτιώνονται.


Η μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος
Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics