Υπό αμφισβήτηση θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Επιδημία από κομπογιαννίτικα αντιγριπικά.
«Φρένο» στις παραγγελίες για εμβόλιο κατά της γρίπης Α βάζει η Baxter International Inc.
Νovartis: Αντίδοτο στην κρίση τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου. |
» Υπό αμφισβήτηση θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Τα αναπάντεχα αποτελέσματα δοκιμών ενός πειραματικού φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ θέτουν για άλλη μία φορά υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα θεραπειών οι οποίες στοχεύουν την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Μελετώντας σε ποντίκια την πειραματική θεραπεία Dimebon της εταιρείας Μedivation Ιnc. ερευνητές της Mount Sinai School of Medicine έμειναν έκπληκτοι καθώς παρατήρησαν ότι, ενώ τα πειραματόζωα εμφάνιζαν βελτίωση στη μνήμη τους, τα επίπεδα της «ένοχης» για τη δημιουργία πλακών στον εγκέφαλο β-αμυλοειδούς παρουσίασαν αύξηση.
Το νέο αυτό εύρημα προκαλεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά αίτια εμφάνισης της νόσου, ενώ την ίδια στιγμή θέτει υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα θεραπειών που απομακρύνουν τις πλάκες β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο, στοχεύοντας έτσι στην αναστροφή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Την ίδια στιγμή μια δεύτερη μελέτη ειδικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαντάσα στην Ιερουσαλήμ έδειξε ότι η ενέσιμη χορήγηση αντισωμάτων ενάντια της πρωτεΐνης tau σε ποντίκια που νοσούσαν κατάφερε να μειώσει τη δημιουργία των επικίνδυνων πλακών κατά 40%.
Πηγή: Το Βήμα
» Επιδημία από κομπογιαννίτικα αντιγριπικά
Σαμπουάν που προστατεύει από τη νέα γρίπη; Φορητός «εξολοθρευτής» του ιού Η1Ν1; Ή μήπως κιτ αυτοδιάγνωσης για να γνωρίζετε αν έχετε κολλήσει; Η ευρηματικότητα των κομπογιαννιτών δεν έχει όρια.
Από τα μέσα Ιουνίου, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η νέα γρίπη έχει περάσει σε φάση πανδημίας, το Ίντερνετ έχει κατακλυστεί από «θεραπευτικά προϊόντα», «πατέντες» και «πρωτοποριακές συσκευές» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πηγή προέλευσης την Κίνα και διατίθενται μέσω Διαδικτύου, όμως και στις ΗΠΑ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που τα προσφέρουν.
Η Ελλάδα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον χορό του «επίκαιρου», πλην όμως αμφιλεγόμενου ηθικά, μάρκετινγκ: ήδη σε ηλεκτρονικές σελίδες διαφημίζονται μέσα προστασίας για την «αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων», όπως γάντια, μάσκες, γυαλιά, ακόμα και ολόσωμες στολές προφύλαξης, ενώ σε προσπέκτους κλιματιστικού σώματος, που κυκλοφορεί και στο Ίντερνετ, αναγράφεται αυτολεξεί: «Αφαιρεί τα βλαβερά μόρια αέρα, όπως τον ιό της γρίπης, SΑRS, την ασθένεια των πουλιών (σ.σ.: πιθανώς εννοεί τη γρίπη των πτηνών), ΜRSΑ, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα στοιχεία».
Παρά τις διαφημιστικές κορόνες κάποιων επιχειρήσεων, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα προϊόντα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, εκτός από τα δύο αντιιικά φάρμακα που πλέον διατίθενται από τα νοσοκομεία ή, κατόπιν ειδικής συνταγής, από τα φαρμακεία. Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Βασίλης Κοντοζαμάνης, «δεν έχει χορηγηθεί άδεια σε κανένα καταναλωτικό προϊόν για χρήση κατά του ιού της νέας γρίπης». Όσον αφορά τα πλαστά σκευάσματα αντιιικών, επισημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποια παρτίδα, όμως ο κίνδυνος να τα προμηθευτεί κάποιος μέσω του Ίντερνετ είναι μεγάλος. «Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει στο καταναλωτικό κοινό ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία», λέει ο κ. Κοντοζαμάνης.
Τα πρωτεία στην ευρηματικότητα σε κομπογιαννίτικα αντιγριπικά σκευάσματα και συσκευές που διατίθενται μέσω Ίντερνετ και σε καταναλωτές της χώρας μας αναμφίβολα κατέχει η Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «εξολοθρευτής» της νέας γρίπης, μία φορητή συσκευή με υπεριώδεις ακτίνες που υποτίθεται ότι σκοτώνουν τον ιό και μπορεί να αποκτηθεί με ηλεκτρονική παραγγελία στο e-mail μιας κυρίας ονόματι Κίτι Λιου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ο «εξολοθρευτής» είναι αδιάβροχος, εύκολος στη χρήση και διαθέτει προστατευτικό τζάμι, ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το 99,9% των βακτηρίων που κυκλοφορούν συμπεριλαμβανομένου του Η1Ν1- που στη διαφήμιση του προϊόντος αναγράφεται ως Ν1Η1...
Ακόμα, κινέζικης προέλευσης είναι ο «αντιγριπικός» διακόπτης φωτός. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία που τον κατασκευάζει- η έδρα της βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ- οι χρήστες του μπορούν να ανοιγοκλείνουν τα φώτα χωρίς να τον ακουμπούν και έτσι δεν κολλάνε τον ιό Η1Ν1. Επιπλέον, στη διαδικτυακή αγορά κυκλοφορούν συστήματα καθαρισμού αέρα με όζον made in China, τα οποία «αποστειρώνουν» το περιβάλλον από τη νέα γρίπη, «έξυπνα» θερμόμετρα που καταλαβαίνουν αν ο πυρετός προέρχεται από τον ιό, ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που τον παγιδεύουν και πολλά άλλα φανταστικά ευρήματα απατεώνων. Ακόμη και εταιρεία στην Ινδία διαθέτει ομοιοπαθητικά φάρμακα που θεραπεύουν τη νέα γρίπη.
Η «επιδημία» των «αντιγριπικών» προϊόντων πρόσφατα χτύπησε και αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ με πωλήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μεγάλος σάλος προκλήθηκε με το Silver Cure Swine Flu Ρrotection Ρack, μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων με σαμπουάν, λοσιόν, μαλακτικό, σαπούνι και άλλα, που υποτίθεται ότι προστατεύει από τη μετάδοση του ιού Η1Ν1, καθώς περιέχει ίχνη αργύρου. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία οι παραγωγοί διατείνονται ότι σταματούν την εξάπλωση της νέας γρίπης σε παιδιά και βρέφη, χάπια που θεραπεύουν, ειδικά φίλτρα αέρα, ποικιλίες τσαγιού κ.ο.κ.
Ωστόσο, μία ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, με σκοπό να περιορίσει τη διάθεση κομπογιαννίτικων συσκευών και σκευασμάτων, κατάφερε έως τα τέλη Ιουνίου να βάλει φρένο στο ανήθικο μάρκετινγκ που εκμεταλλεύεται την ανησυχία των καταναλωτών, στέλνοντας αυστηρές προειδοποιητικές επιστολές στους κατασκευαστές 110 τέτοιων προϊόντων. Μάλιστα, όσοι δεν συμμορφώνονται στις προτροπές του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων καλούνται στα δικαστήρια, επειδή τα προϊόντα τους δεν έχουν σχετική άδεια για την καταπολέμηση του ιού και ως εκ τούτου δεν μπορούν να τα διαφημίζουν επικαλούμενοι ότι αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν τη νέα γρίπη.
«Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υποψιασμένοι και σε καμία περίπτωση να μην εμπιστεύονται τέτοιου είδους προϊόντα ούτε διάφορα άτομα ή επιχειρήσεις που τα προωθούν. Πολύ περισσότερο δε, να μην τα χρησιμοποιούν γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές και να καταγγέλλουν τέτοιου είδους πρακτικές στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που παραπληροφορούν», λέει στα «ΝΕΑ» η Παναγιώτα Καλαποθαράκου από την καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.
Πηγή: Τα Νέα
» «Φρένο» στις παραγγελίες για εμβόλιο κατά της γρίπης Α βάζει η Baxter International Inc
Τη στιγμή που τουλάχιστον 50 κυβερνήσεις έχουν δώσει παραγγελίες ή διαπραγματεύονται με φαρμακευτικές εταιρείες την αγορά εμβολίων κατά της νέας γρίπης, η μοναδική αμερικανική εταιρεία που τα παράγει ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί άλλες παραγγελίες.
Η Baxter International Inc ανέφερε ότι έχει δεχτεί παραγγελίες από πέντε χώρες -μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία- για την παρασκευή 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης Α.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε άλλες παραγγελίες» είπε ο εκπρόσωπος της Baxter, Κρις Μπόνα. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία δέχτηκε να παραχωρήσει ένα μέρος της παραγωγής της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ιλινόις, ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμη να στείλει τα εμβόλια στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Περιέργως, οι ΗΠΑ δεν θα επωφεληθούν από το εμβόλιο της Baxter επειδή δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Οι άλλες τέσσερις εταιρείες που παράγουν εμβόλια (GlaxoSmithKline Plc, Novartis AG, Sanofi-Aventis SA και AstraZeneca) εδρεύουν όλες στην Ευρώπη.
Η ελβετική Novartis ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει πάρει πολλές παραγγελίες και συζητά με άλλες 35 κυβερνήσεις.
Πηγή: Καθημερινή
» Νovartis: Αντίδοτο στην κρίση τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου
Το «φάρμακο» στην κρίση φαίνεται να έχει βρει η Νovartis. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις ετήσιες πωλήσεις.
Τα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου υποχώρησαν 9,5% στα 2,04 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 10,55 δισ. δολάρια.
Πηγή: Ναυτεμπορική |
|