Συνεχείς συσκέψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για όλα τα υπό ανακοστολόγηση φάρμακα θα έχει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.
Κατά την πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση (στις 5/2), που διήρκεσε πάνω από 10 ώρες, περισσότερες από 60 εταιρείες παρευρέθηκαν και εξέθεσαν τις ενστάσεις για τα προϊόντα τους, διαδικασία η οποία παλαιότερα γινόταν στον ΕΟΦ, πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Καθώς η διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα, η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα συνεδριάσει και σήμερα Πέμπτη, ενδεχομένως και την Παρασκευή, προκειμένου να καταλήξει στις νέες τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες παρατηρήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών αφορούσαν στον τρόπο τιμολόγησης που έχει οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις, με τους εκπροσώπους των εταιρειών να προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα φάρμακά τους είναι μοναδικά θεραπευτικά προϊόντα και πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.
Παρόλ' αυτά, μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί ότι τα μοναδικά φάρμακα (εκείνα που έχουν χάσει την πατέντα τους αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχά τους γενόσημα), θα τιμολογηθούν με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
Δεν αποφασίσθηκε πώς θα τιμολογηθούν φάρμακα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΟΦ βρήκαν στοιχεία μόνο για την προστασία δεδομένων και όχι για την προστασία πατέντας, ενώ στο περιθώριο της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, έστω κι αν αυτές προκύπτουν από διορθώσεις λαθών.
Όσον αφορά τα δυνητικά εξαγώγιμα προϊόντα που ήδη διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας, όμως δεν έχουν καταγράψει πωλήσεις την τελευταία τριετία στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης δήλωσε ότι η διαγραφή τους από το δελτίο τιμών προβλέπεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον ο ίδιος να παρέμβει διαφορετικά.
Συνολικά, το νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει τιμές για 8.786 φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας και παρουσιάζουν πωλήσεις τα τελευταία 3 χρόνια.