Η θνησιμότητα από COVID-19 είναι σαφώς υψηλότερη σε ορισμένες χώρες από ό,τι σε άλλες. Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology» ένας παράγοντας που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς και μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της νόσου είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον πληθυσμό.
Οι ιατροί του
ΕΚΠΑ ανέφεραν πως χαρακτηριστικό είναι
το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας,
όπου οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας
συνέστησαν στους πολίτες να λαμβάνουν
συμπληρώματα βιταμίνης D μέχρι το
καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς κατά
τη διάρκεια της πανδημίας οι πολίτες
αναγκάζονται να παραμένουν κατ' οίκον
για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο ρόλος
της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της
λοίμωξης COVID-19 θεωρείται ότι είναι
διπλός:
- Πρώτον, η βιταμίνη D υποστηρίζει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο αναπνευστικό επιθήλιο, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανή τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 και την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID-19.
- Δεύτερον, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης σε λοίμωξη με SARS-CoV-2, το οποίο έχει θετική επίδραση στην έκβαση των ασθενών καθώς η υπέρμετρη φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικές εκδηλώσεις που αυξάνουν τη βαρύτητα και τις επιπλοκές της νόσου.