Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

11/7/2022 4:32:36 πμ
Το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» φέρνουν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, όπου συμμετείχε με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, Δ. Δέμο, και τον εκπρόσωπο της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, C. Allen.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, λόγω της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές βάζουν στο επίκεντρό την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων ασθενών σε φάρμακα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων. 

Επισήμανε επίσης τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» έφεραν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επισήμανε ότι προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Ο Δ. Δέμος τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και καλύπτουν τις ανάγκες του 60% των Ελλήνων ασθενών, ενώ υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, ο C. Allen ανέφερε πως η πανδημική κρίση ανέδειξε τη σημασία αλλαγής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και τη προσέλκυση επενδύσεων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις του Σ. Χαραλαμπίδη στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
Οι δυνατότητες συνεργασίας συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση των υπ. Υγείας των δύο χωρών






Σχετικά άρθρα

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Εγκαθιστά το πρώτο σύστημα MyoSPECT στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια
Είναι μια αμιγώς ψηφιακή καρδιολογική γ-κάμερα
AstraZeneca Ελλάδας: Προσθέτει οξυγόνο με τη φύτευση 8.000 δέντρων
Και «Προστατεύει το Περιβάλλον… με Πράξεις»
ΒΙΑΝΕΞ & UBITECH: Αναπτύσσουν έναν προηγμένο ψηφιακό βοηθό
Προσαρμοσμένο στους υπαλλήλους της φαρμακοβιομηχανίας
DEMO: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με το Γ.Ν. Ευαγγελισμός