Για μια δεύτερη, σιωπηλή πανδημία προκλήσεων ψυχικής υγείας που σαρώνει την ανθρωπότητα έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά τη διάρκεια του 20ού Ετήσιου Συνεδρίου Healthworld Pandemic Crisis – The Day After.
Ειδικότερα εξήγησε πως η πανδημία επέφερε σημαντική έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και επιδείνωση των υφιστάμενων ανισοτήτων στη λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επίσης, άλλαξε ραγδαία την καθημερινότητα όλων των πληθυσμιακών ομάδων, ανεξαιρέτως. Ήδη, παγκόσμιες έρευνες καταγράφουν αυξημένα επίπεδα φόβου, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς στο γενικό πληθυσμό, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε παιδιά, εφήβους και υπερήλικες, καθώς και αύξηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση του διαδικτύου.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το σύνδρομο «Long-COVID», καθώς προβλέπεται ότι οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες. Παγκοσμίως, καταγράφονται σε πολλούς νοσήσαντες συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου, καθώς και νευρολογικά και σωματικά συμπτώματα.
Όπως ανέφερε, ήδη η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία κατά 62% και ενισχύει με προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών τις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας. Εκτός από αυτά, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από δράσεις για τη στήριξη όσων νοσούν και των οικογενειών τους είτε από Covid-19 είτε από άλλα χρόνια νοσήματα, αναπτύσσεται Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ώστε να παρέχονται ψυχιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όλη τη χώρα.