Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η βιταμίνη D βοηθάει καθοριστικά στη σύλληψη

10/10/2014 2:29:03 μμ
Σημαντική η δράση της στην εξωσωματική γονιμοποιήση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα αποτελέσματα νέων μελετών, αλλά και ο ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας ανακοινώθηκαν από τον Δρ. Νικόλαο Πολύζο στην ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση» που πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Και στις δύο εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν κλινικά δεδομένα για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν ανάλογα με το ωοθηκικό απόθεμα των ασθενών καθώς και οι νέες τάσεις σχετικά με την κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.

Επίσης παρουσιάστηκε και μία νέα μελέτη από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, με επικεφαλής τον Δρ. Νικόλαο Π. Πολύζο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η έλλειψη Βιταμίνης D, σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μειώνει κατά 40% την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η έλλειψη βιταμίνης D, ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στην εμφύτευση των εμβρύων κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω υποδοχέων που εντοπίζονται στο ενδομήτριο. Μάλιστα η ανεπάρκεια βιταμίνης D, φαίνεται να συντελεί στη μείωση της πιθανότητας κυήσεως κατά 40%.

«Αντιθέτως, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είτε μέσω της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω της βελτίωσης της διατροφής, ενδέχεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση» αναφέρει ο Δρ Πολύζος, υπεύθυνος του κλινικού και ερευνητικού προγράμματος της εν λόγω μελέτης.

Ο ίδιος συμπληρώνει, «η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης της Βιταμίνης D στη γυναικεία γονιμότητα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε 2 νέες προοπτικές μελέτες, με συνολικό αριθμό 800 γυναικών. Τα αποτελέσματά τους, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση του γενετικού προφίλ των ασθενών, θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται.»

Οι νέες εξελίξεις, οι οποίες τεκμηριώνονται βάση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναδεικνύουν τα μεγάλα βήματα που γίνονται και τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας. Συμβάλλουν δε καθοριστικά στην ανακάλυψη καινοτόμων μεθόδων που προσφέρουν ασφαλέστερη, εξατομικευμένη και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση