Νέα (σουηδική) έρευνα ενισχύει την υπόθεση ότι υψηλά επίπεδα της βιταμίνης B12 στο αίμα, μπορεί να προστατεύουν από την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ/άνοιας. Ο λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη, έγκειται στο ότι τα υψηλά επίπεδα της B12 μειώνουν τα επίπεδα του «βλαπτικού» αμινοξέος ομοκυστεΐνη.
Τη βιταμίνη B12 τη βρίσκουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και σε μικρότερες ποσότητες στο γάλα και σε κάποια δημητριακά.
Σύμφωνα πάντως με το βρετανικό ίδρυμα Alzheimer's Research Trust, παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ελπιδοφόρα, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα το ρόλο της βιταμίνης B12 στην πρόληψη της άνοιας, συστήνοντας παράλληλα ως καλύτερα μέτρα πρόληψης ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, την ήπια σωματική άσκηση και τη διατήρηση της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.