Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις και οι επαφές του προεδρείου του Π.Φ.Σ. σε Ελλάδα και εξωτερικό για την αντιμετώπιση της εφαρμογής των αποφάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και αφορούν την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Επιστρέφοντας χθες βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία από το Βερολίνο, όπου έγινε αποδέκτης της ένθερμης υποστήριξης των Γερμανών και Αυστριακών συναδέλφων, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και το γενικό γραμματέα κ. Μπασκόζο για να τους επιδώσει την επιστολή Στήριξης των Ελλήνων Φαρμακοποιών από την ηγεσία των Φαρμακευτικών Φορέων της Γερμανίας. Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λουράντος παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόσο την επιστολή στήριξης όσο και το κείμενο του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, βάσει του οποίου διασφαλίζεται το υπάρχον Γερμανικό Σύστημα μέχρι το 2030, καθιστώντας για μια ακόμη φορά σαφές πως η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού είναι μη αποδεκτό μέτρο.
Ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας διατύπωσαν ξανά τη θετική τους διάθεση απέναντι στους φαρμακοποιούς, επαναλαμβάνοντας όμως τη σαφή θέση ότι προσπαθούν να διαχειρισθούν προειλημμένες αποφάσεις.
Η συνάντηση ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, αμέσως μετά το ταξίδι του προεδρείου του Π.Φ.Σ. στην Ισπανία, όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως φαρμακοποιών (FIP) κυρία Κάρμεν Πένια, ζητώντας τη στήριξή της και την πρόεδρο του Ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι επαφές στη Γερμανία
Η επίσημη επιστολή στήριξης της ABDA που συνυπογράφηκε και από τους αυστριακούς αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της. Παρατίθεται τόσο η ανακοίνωση της ABDA όσο και η δημοσιογραφική αποτύπωση της συνάντησης αυτής και τη δημοσιότητα που έλαβε στην Γερμανία.
Η ABDA υποστηρίζει τα ελληνικά φαρμακεία
(Η ανακοίνωση από το επίσημο site της ABDA)
"Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί πήραν θετική θέση στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακευτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Φριντεμαν Σμιντ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) και του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντου, ο οποίος συνοδευόταν από μια τετραμελή επιτροπή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι κίνδυνοι που προκύπτουν στην Ελλάδα μέσα από την απελευθέρωση της διακίνησης των φαρμάκων, όπου θα μπορούν και άλλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν φαρμακεία και να διακινήσουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στα σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Σμιντ επιβεβαίωσε τον κ. Λουράντο ότι θα στηρίξει τον αγώνα του ενάντια στην απελευθέρωση.
Η ΑΒDA θα δώσει αγώνα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ώστε να μην αποδυναμωθεί το φαρμακευτικό επάγγελμα μέσα από την απελευθέρωση. Ισχυρό υπερασπιστικό πλεονέκτημα δίνει στον κ. Λουράντο από μια απόφαση του 2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της πολλαπλής ιδιοκτησίας και της απαγόρευσης της ιδιοκτησίας από μη φαρμακοποιούς.
Τότε οι δικαστές είχαν αποφασίσει ότι ο περιορισμός στην απελευθέρωση διακίνησης των αγαθών είναι αποδεκτός, όταν αφορά τη Δημόσια Υγεία. Η άποψη του κ. Λουράντου είναι ότι αυτή η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ σημαντικό στοιχείο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) συνέταξε κείμενο αλληλεγγύης προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς , το οποίο υπέγραψαν και οι παρευρισκόμενοι κ. Μπέκερ (από τον Γερμανικό Σύλλογο φαρμακείων) και ο Πρόεδρος κ. Κίφερ (Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιμελητηρίων).
«Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά φαρμακεία» αναφέρει το κείμενο. «Η απελευθέρωση είχε ως σκοπό τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας των αγαθών. Λειτουργήματα και αγαθά που υπηρετούν το κοινωφελείς σκοπούς προϋποθέτουν εξασφάλιση της ποιότητας και δεν επιτρέπεται να εξετάζονται κάτω από το πρίσμα της βιομηχανίας (εμπορίου)».
Για αυτό δόθηκε στήριξη στον αγώνα των Ελλήνων φαρμακοποιών, ώστε να διατηρηθούν οι ενισχυμένες δομές και να «χρησιμεύσει το γερμανικό πρότυπο για μια μεταρρύθμιση του συστήματος».
Η δημοσιογραφική αποτύπωση
Βερολίνο – Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κάτω από την επιρροή των δανειστών της
"Η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει ένα πακέτο μεταρρύθμισης που να προβλέπει την απελευθέρωση των φαρμακείων. Ο πρόεδρος της ABDA κ. Σμιντ συναντήθηκε με το συνάδελφό του κ. Λουράντο. Όλη η αντιπροσωπεία της ABDA έδειξε αλληλεγγύη στους Έλληνες συναδέλφους τους. Ο κ. Λουράντος προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα επιφέρει η απελευθέρωση.
Ο κ. Λουράντος ενημέρωσε για τα μέτρα της απελευθέρωσης, που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Στο πακέτο μεταρρύθμισης κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα ΟΤC δύνανται να διακινούνται και εκτός φαρμακείων, σε σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε βενζινάδικα.
Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει την πολλαπλή ιδιοκτησία και την ιδιοκτησία από μη φαρμακοποιούς. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα επιτρεπόταν να λειτουργούν φαρμακεία μόνο από επιστήμονα φαρμακοποιό. Τώρα πρέπει να επιτραπεί η πολλαπλή ιδιοκτησία φαρμακείων και επιπροσθέτως ή ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.
Ο κ. Λουράντος τόνισε στη συνάντηση με τον κ. Σμιντ, ότι η απόφαση που πάρθηκε στην Γερμανία το 2009 από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της πολλαπλής ιδιοκτησίας και ιδιοκτησίας από μη φαρμακοποιούς θα αποδειχθεί χρήσιμο όπλο κατά της απελευθέρωσης. Με βάση αυτήν την απόφαση μπορούν τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την ιδιοκτησία φαρμακείων από κεφάλαια επιχειρήσεων (μη φαρμακοποιούς).
Παρόμοιες διατάξεις είναι άκρως αντίθετες με το ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο.
Ο κ. Σμιντ παρέδωσε στον κ. Λουράντο μια δήλωση, με την οποία δήλωσε την αλληλεγγύη του με τους Έλληνες συναδέλφους: «Στηρίζουμε τους Έλληνες φαρμακοποιούς στους αγώνες τους, να διατηρηθεί ένα περιορισμένο καθεστώς στο φαρμακευτικό επάγγελμα και στηρίζουμε την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το γερμανικό μοντέλο για μια μεταρρύθμιση του συστήματός τους.»
Συνυπέγραψαν το κείμενο και ο κ. Κίφερ και ο κ. Βεκερ.
Λόγω των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο η νομική εφαρμογή των επιβληθεισών μεταρρυθμίσεων λάμβανε συνέχεια αναβολές..."
Ο Π.Φ.Σ. ανακοινώνει στους φαρμακοποιούς ότι παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει τις προσπάθειες ενημέρωσης όλων των επισήμων φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του φαρμακοποιού στο φαρμακείο του.