Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η άνοια οφείλεται κατά το 1/3 σε περιβαλλοντικούς παράγοντες

12/10/2016 3:10:05 μμ
Σύμφωνα με τους ειδικούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περιβαλλοντικοί ρύποι, έλλειψη βιταμίνης D, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και έκθεση σε παρασιτοκτόνα – εντομοκτόνα είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.


Ο επικεφαλής Τομ Ρας του Κέντρου Ερευνών για την άνοια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μαζί με την ομάδα του, προχώρησαν σε μια μετα-ανάλυση δεδομένων που έχουν συλλεχθεί σε πάνω από 4.000 μελέτες γύρω από το θέμα της άνοιας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό γηριατρικής "BMC Geriatrics”.


Το στοιχείο έκπληξη είναι πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους η άνοια οφείλεται κατά τα δύο τρίτα στον τρόπο ζωής του ατόμου (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης, κλπ) σε συνδυασμό με άλλα γενικά αίτια, ενώ κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.


Τα μικροσωματίδια από μηχανές και οχήματα, που δημιουργούν το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θεωρείται πως αυξάνουν τις πιθανότητες οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής στο εγκέφαλο ύστερα από την εισχώρηση τους στο ανθρώπινο σώμα.


Η υψηλή συγκέντρωση σεληνίου στο νερό, αλλά και η έκθεση σε μεγάλες τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εντοπίζονται σε περιοχές με γραμμές ρεύματος υψηλής ισχύος είναι επίσης παράγοντες που επιβαρύνουν τον εγκέφαλο.


Ακόμα η χαμηλή ηλιοφάνεια ή η παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους με τεχνητό φως, είναι συνθήκες που δεν αφήνουν το σώμα να δημιουργήσει την απαραίτητη για τον εγκέφαλο βιταμίνη D.


Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αρκετά δύσκολο ακόμα να εκτιμήσουν με ακρίβεια κατά πόσο αποτελούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αιτία για την πρόκληση άνοιας.


Οι συσχετισμοί που έχουν προκύψει από τις έρευνες είναι στοιχεία που ακόμα δεν μπορούν να αποδειχτούν με επιστημονικές μεθόδους ώστε να υπάρξει η σχέση αιτίας – αποτελέσματος ανάμεσα σε συγκεκριμένο περιβαλλοντικό παράγοντα και στην εκφύλιση που υπάρχει στον εγκέφαλο.


Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η μελέτη θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για μελλοντικές έρευνες γύρω από το θέμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics