Σε συζητήσεις για ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στελέχη της πολυεθνικής έχουν ήδη κοινοποιήσει την πρόθεσή τους για παραγωγή στην Ελλάδα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία και μοιράστηκε την πληροφορία σε στενό κύκλο συνομιλητών της. Η εδώ θυγατρική της πολυεθνικής, με την οποία επικοινώνησε το Capital, επιβεβαιώνει την πληροφορία, εντούτοις κρατά κλειστά χαρτιά σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Οι συζητήσεις, πάντως, για ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα από την GlaxoSmithKline έρχεται σε μια περίοδο που τα οικονομικά των περισσότερων φαρμακευτικών έχουν πληγεί έντονα από την εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ δεν είναι και λίγες οι εταιρείες που προχωρούν σε απόσυρση κωδικών εξαιτίας της χαμηλής τιμής που έλαβαν μετά την έκδοση του τελευταίου δελτίου τιμών.
Η GSK δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ?70, σε δύο κύριους τομείς: τα καταναλωτικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012) της πλέον εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου, της IMS, η GlaxoSmithKline βρίσκεται στην έκτη θέση από πλευράς τζίρου, με μερίδιο 4,9% (έσοδα 142,6 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, η GlaxoSmithKline έρχεται τρίτη (6,8% και 22,10 εκατ. συσκευασίες).
Με βάση τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό της, κατάφερα να γυρίσει το 2011 σε κέρδη 15,6 εκατ. από ζημιές 32,4 εκατ. το 2010.
Στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, η GSK κυκλοφορεί περισσότερα από 60 φάρμακα, όπως το άσθμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η αλλεργική ρινίτιδα, διάφορες δερματοπάθειες, η θρόμβωση, ενώ διαθέτει και 17 εμβόλια για την πρόληψη ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα Α και Β, και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, η GSK διαθέτει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (Panadol), προϊόντα για τη στοματική υγεία (Aquafresh, Sensodyne) καθώς και διατροφικούς χυμούς (Lucozade, Ribena).
Στην ογκολογία, η GSK αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας και της Τ-οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνα για την αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη προϊόντων για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης.
Σε ότι αφορά τη μητρική, η GSK κατέχει το 5,3% της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς, απασχολώντας περισσότερους από 99.000 εργαζόμενους σε πάνω από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, η GSK επενδύει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως σε κλινική έρευνα και διεξάγει πάνω από 25 κλινικές μελέτες στους τομείς της ογκολογίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της νευρολογίας, της ουρολογίας και των αναπνευστικών νοσημάτων.
Σε περίπτωση που κλείσει το deal, και εφόσον η πρόταση
περιλαμβάνει και παραγωγική μονάδα, η GlaxoSmithKline θα είναι η δεύτερη μεγάλη
πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία που πραγματοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά
τη συμφωνία για την παραγωγική μονάδα της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί πριν
από περίπου ένα χρόνο. Η μονάδα στο Κορωπί εκτιμάται ότι αυξάνει την εξαγωγική
δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα κατά 347%, φτάνοντας τα 400 εκατομμύρια
το 2014 (από 115 εκατομμύρια το 2011).
Πηγή: capital.gr