Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Γιατί υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στη αγορά;

10/12/2015 9:45:15 πμ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλούν τους φαρμακοποιούς να μην εκτελούν ολόκληρες τις συνταγές για μία σειρά από σκευάσματα που είναι σε έλλειψη!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το φαινόμενο της ...εξαφάνισης γνωστών σκευασμάτων από τη χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα έχει ενταθεί.

Εμβόλια, σκευάσματα για την οστεοπόρωση και τη νόσο Πάρκινσον, ογκολογικά, αντιυπερτασικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για το πεπτικό και τον προστάτη λείπουν σχεδόν μόνιμα από τα ράφια των φαρμακείων. Πολύ γνωστό σκεύασμα για τις καούρες έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα.

 Η κυριότερη αιτία αφορά τις παράλληλες εξαγωγές δηλαδή φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Πολλές ελλείψεις γνωστών σκευασμάτων οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται όταν οι τιμές στα φάρμακα που διατίθενται στη χώρα μας μειώνονται.

Έτσι θεωρούνται πιο συμφέρουσες άλλες ευρωπαϊκές αγορές από τις φαρμακαποθήκες, με συνέπεια να στέλνουν χιλιάδες σκευάσματα σε κράτη όπως Γερμανία, Αγγλία κ.α. ΄Αλλωστε οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά φάρμακα και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν και πάλι σε υψηλότερες τιμές.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια η αξία των παράλληλων εξαγωγών αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλούν τους φαρμακοποιούς να μην εκτελούν ολόκληρες τις συνταγές για μία σειρά από σκευάσματα που είναι σε έλλειψη!

«Λόγω του περιορισμένου αποθέματος των προϊόντων μας και των επιπρόσθετων δυσκολιών στην προμήθειά τους από το εξωτερικό, θα σας παρακαλούσαμε ?στο μέτρο του δυνατού? να εξυπηρετείτε τα φαρμακεία με γνώμονα τη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών τους και όχι την πλήρη εκτέλεση των συνταγών τους ή τη δημιουργία αποθέματος λόγω των ελλείψεων»!


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση