Η έλλειψη διακοπών μπορεί να επιδράσει στην υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια 'Αννα Καλυμνιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για παράδειγμα άνδρες που δεν έχουν κάνει καθόλου διακοπές για 5 χρόνια είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας, ενώ για τις γυναίκες η έλλειψη διακοπών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες στον ύπνο.
Από την άλλη πλευρά, η σημασία της επαφής με τη φύση αποδεικνύεται και από μελέτες σε ψυχιατρικούς ασθενείς που είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους όταν έρχονταν σε επαφή με τη φύση.
Εξάλλου, εκτιμάται ότι η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με την πρόσληψη βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση της κατάθλιψης.
Οι διακοπές λοιπόν μας είναι χρήσιμες και βελτιώνουν τη διάθεση, σύμφωνα με την ειδικό, γιατί:
- Μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη), με αποτέλεσμα να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.
- Τονώνονται οι νοητικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή)
- Παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για κίνηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης: περπάτημα στη θάλασσα, κολύμπι, χορός.
- Απουσιάζουν τα «πρέπει» και οι ρουτίνες της καθημερινότητας
- Προλαμβάνουν την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out), ειδικά σε όσους ασχολούνται με επαγγέλματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς.
- Μας κάνουν πιο παραγωγικούς (περισσότερες ιδέες μας έρχονται στο νου όταν είμαστε εκτός δουλειάς)
Αν δεν μπορούν κάποιοι να πάνε διακοπές, συνιστάται να μην αμελούν τουλάχιστον να κάνουν ευχάριστες και χαλαρωτικές για τους ίδιους δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: βόλτες κοντά στη θάλασσα, ποδηλασία, συναναστροφές με φίλους, εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς, συμμετοχή σε κοινωνικά-πολιτιστικά δρώμενα κλπ.