Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Για συντεχνιακούς... εμβολιασμούς στα φαρμακεία μιλά η Ένωση Παθολόγων

4/10/2024 12:31:10 πμ
Τι τους ανταπαντά ο Απόστολος Βαλτάς μέσω του f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την απόσυρση της διάταξης για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς στα φαρμακεία ζητά με έγγραφό της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ). Όπως εξηγεί, επιχειρηματολογώντας σχετικά, οι επιστήμονες υγείας έχουν έναν διακριτό ρόλο στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας, όμως υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τις πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά τυχόν παρενέργειες.


«Σε έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία, παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για τη σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση, δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, στους επισκέπτες υγείας, στους νοσηλευτές, στους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται», επισημαίνουν τα μέλη της ΕΕΠΕ και αναμένουν την απόσυρση της διάταξης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Απ. Βαλτάς: Η πρόληψη δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός

Στην παραπάνω επιχειρηματολογία απάντησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, τονίζοντας στο f.daily πως μία μερίδα επιστημόνων κρίνουν το λειτούργημά τους αποκλειστικά καθαρά συντεχνιακά. «Αγνοούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τον ΠΦΣ και το υπουργείο Υγείας για τη δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού δια χειρός φαρμακοποιού, όπως και ξεχνούν επανειλημμένως και συνειδητά ότι οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας είναι και εκπαιδευμένοι και νομίμως πιστοποιημένοι». Κατέληξε δε ότι: «Η πρόληψη πάει μπροστά, δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός, χωρίς πισωγυρίσματα συντεχνιακού χαρακτήρα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με τη συμμετοχή περίπου 600 φαρμακοποιών
Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στις 26/06






Σχετικά άρθρα

ΑΡΕΤΑΙΟΣ: Επιτυχημένο το σεμινάριο για τον δια βίου εμβολιασμό
Με τη συμμετοχή περίπου 600 φαρμακοποιών
Φ.Σ. Τρικάλων: Πειθαρχικό για όσους παραβιάζουν το νυχτερινό ωράριο
Θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια
ΑΑΔΕ: Δίνει παράταση στη διασύνδεση POS – ERP έως τις 29 Νοεμβρίου
Μόνο στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας
ΠΦΣ: Οδηγίες για την καταχώρηση των αντιγριπικών εμβολιασμών στο Μητρώο
Και την αποστολή των εντύπων στα ασφαλιστικά ταμεία