Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γέννησε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που είχε καταψύξει την ωοθήκη της από παιδί

16/12/2016 10:09:15 πμ
Ελπίδες για γυναίκες που ξεκινούν θεραπείες που θα βλάψουν τη γονιμότητά τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια 24χρονη γυναίκα από το Ντουμπάι είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό, χρησιμοποιώντας την ωοθήκη της, που της είχε αφαιρεθεί και καταψυχθεί, όταν ήταν ακόμη παιδί.


Η Μοάζα Αλ Ματρούσι είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική πάθηση του αίματος, για την οποία, όταν ήταν παιδί εννέα ετών, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, προτού κάνει μεταμόσχευση μυελού από τον αδελφό της. Καθώς ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες της, οι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά ωοθήκη της, πάλι με επέμβαση στη Βρετανία, και την κατέψυξαν σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμών Κελσίου, προτού την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.


Πέρυσι γιατροί στη Δανία μεταμόσχευσαν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού ξανά στη νέα πλέον γυναίκα, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες η ορμονική λειτουργία της να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.


Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να συλλάβει, έκανε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα τρία γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευτούν φέτος στη μήτρα της. Τελικά η γυναίκα, στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Πόρτλαντ στο Λονδίνο, γέννησε ένα υγιές αγοράκι και όπως δήλωσε στο BBC, «πρόκειται για θαύμα! Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό!».


Η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους δήλωσε: «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά».


Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε πολλά κορίτσια και νεαρές γυναίκες με καρκίνο ή αυτοάνοσες παθήσεις, που κινδυνεύουν να χάσουν τη γονιμότητά τους λόγω των θεραπειών τους. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.


Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες, των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Μοάζα ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.


Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν επίσης από το Βέλγιο το 2004.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
14/5/2024 12:07:53 πμΜαμά για πάντα!
Στην ITF Hellas Α.Ε. η έναρξη της μητρότητας εορτάζεται με σύμμαχο τα προϊόντα Iofolen®






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics