Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γενετική προδιάθεση η επιρρέπεια σε ουσίες και ψυχικές διαταραχές

8/10/2016 1:16:00 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ψυχικές διαταραχές και η επιρρέπεια σε χρήση ουσιών είναι πολύ συχνό να συνυπάρχουν σε ανθρώπους σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Genetics.


Η ερευνήτρια του πανεπιστημίου, Washington από το St. Louis της Αμερικής, Caitlin E. Carey μελέτησε αν υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εκδήλωση ψυχικών νόσων και στην προβληματική χρήση ουσιών.


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι κοινωνικές σχέσεις ενός ανθρώπου μπορούν να συμβάλλουν στην προβληματική χρήση ουσιών και τις ψυχικές διαταραχές.


Έτσι η έρευνα αποκάλυψε πως η ύπαρξη της γενετικής προδιάθεσης σε ψυχικές νόσους αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που θέτει σε κίνδυνο το άτομο να κάνει χρήση επικίνδυνων ουσιών και να εκδηλώσει προβλήματα εθισμού όπως δήλωσε η Carey.


Η παραπάνω εξέλιξη είναι αρκετά σημαντική, καθώς το οικογενειακό ιστορικό ψυχικών διαταραχών ή εθισμού μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό εργαλείο για την έγκυρη διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση περιπτώσεων όπως η κατάθλιψη καθώς οι γιατροί θα γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει ο ασθενής.


Η ερευνήτρια υπολόγισε τον γενετικό κίνδυνο για ψυχικές νόσους και στη συνέχεια τον σύγκρινε με ανθρώπους που είχαν διάφορα επίπεδα χρήσης ουσιών για να διαπιστώσει αν υπήρχαν συσχετισμοί με τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών νόσων.


Πέρα από την γενική σχέση που εντόπισε η μελέτη, προέκυψαν και συγκεκριμένες σχέσεις (μοτίβα) μεταξύ ψυχικών νόσων και ουσιών.


Από την έρευνα προέκυψε πως υπάρχει σχέση μεταξύ σχιζοφρένιας και κατάθλιψης με την χρήση κάνναβης και ηρωίνης.


Τα παραπάνω στοιχεία είναι αρκετά σημαντικά καθώς θα βοηθήσουν να ανοίξουν νέοι δρόμοι έρευνας για την αξιολόγηση των προγνωστικών αξιών του γενετικού κινδύνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics