Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φυματίωση: Παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια παγκοσμίως

12/7/2017 2:49:56 μμ
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις χώρες της G20 να δράσουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή τη σύνοδο G20 αυτές τις ημέρες στη Γερμανία, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και η Stop TB Partnership δημοσίευσαν την τρίτη έκδοση της έκθεσης OutofStep, που επισημαίνει την ανάγκη να αυξήσουν οι κυβερνήσεις τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Η έκθεση εξετάζει τις πολιτικές και τις πρακτικές σχετικά με τη φυματίωση σε 29 χώρες –στις οποίες αναλογεί το 82% του παγκόσμιου φορτίου της φυματίωσης– και δείχνει ότι οι χώρες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης.


Παρόλο που η φυματίωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά, παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια στον κόσμο. Μόνο το 2015, πέθαναν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι από αυτήν. Το 2015, η πλειοψηφία (το 54%) των 10,4 εκατομμυρίων ανθρώπων με φυματίωση ζούσαν στις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο της G20. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες υστερούν στην εφαρμογή των νέων εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Στη διάρκεια της συνόδου των G20, οι κυβερνήσεις πρέπει να συμπεριλάβουν τη φυματίωση στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν το ευρύτερο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων.


Το διαγνωστικό έλλειμμα παραμένει τεράστιο. Μόνο σε 7 από τις χώρες που εξετάζονται στην έκθεση είναι ευρέως διαθέσιμο το Xpert MTB/RIF, ένα γρήγορο μοριακό τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης και τον έλεγχο της ανθεκτικότητας στα φάρμακα πρώτης γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις 29 χώρες που εξετάζονται εξακολουθούν να ελέγχονται με μια μέθοδο που αποτυγχάνει να ανιχνεύσει πολλά κρούσματα ή που απαιτεί αναμονή πολλών μηνών για να επιβεβαιωθεί η ασθένεια. Αυτό εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται και δεν λαμβάνουν περίθαλψη. Σε όλο τον κόσμο το 2015, με βάση τη διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού των νέων κρουσμάτων και τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι με φυματίωση δεν διαγνώστηκαν ποτέ.


Νέες θεραπείες


Πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη διαθεσιμότητα νέων θεραπειών που είναι πιο αποτελεσματικές και ελαφρύνουν το φορτίο των ανθρώπων με φυματίωση.

Τα νεότερα φάρμακα για τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης έχουν παρουσιάσει καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά θεραπευτικά σχήματα, τα οποία προσφέρουν ποσοστό ίασης μόνο 28% για την εξαιρετικά ανθεκτική φυματίωση (XDR-TB) και 52% για την πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB). 


Το νεότερο φάρμακο βεδακιλίνη περιλαμβάνεται στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες του 79% των χωρών που εξετάζονται, ενώ η δελαμανίδη περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του 62% των χωρών. Όμως σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 5% των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν είχαν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά το 2016.


Η θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης, για την οποία σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται σχεδόν 15.000 χάπια μέσα σε 2 χρόνια, μπορεί τώρα να μειωθεί στους 9 μήνες. Οι βραχύτερες θεραπείες βοηθούν τους ανθρώπους να επιστρέψουν γρηγορότερα σε μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Ωστόσο, μόνο σε 13 από τις χώρες που εξετάζονται (το 45%) διατίθενται βραχύτερες θεραπείες.

Οι θάνατοι αυξάνονται αντί να μειώνονται

«Με τη φυματίωση, οι δείκτες του ρολογιού κινούνται πολύ γρήγορα, καθώς κάθε 18 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από φυματίωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει» λέει η Sharonann Lynch, σύμβουλος πολιτικής σε θέματα HIV και φυματίωσης της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται είναι σταθερός τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί. Οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία και να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους.»


Οι κυβερνήσεις των G20 συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις για την αντιμετώπιση της φυματίωσης παγκοσμίως, έχοντας συνεισφέρει περισσότερα από 1,6 δισ. δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας το 2016. Οι ηγέτες της συνόδου G20 πρέπει τώρα να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς των χωρών τους με σκοπό τη διάγνωση περισσότερων ανθρώπων, την πρόσβαση όλων των ανθρώπων με φυματίωση σε αποτελεσματικές θεραπείες και τη μείωση των θανάτων από τη νόσο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση