Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φυματίωση: Αύξηση κρουσμάτων και στους Έλληνες

11/11/2016 1:20:08 μμ
Η πτώση του βιοτικού επιπέδου οδήγησε στην επανεμφάνιση της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η φυματίωση, μια μολυσματική και εξαιρετικά θανατηφόρα νόσος, επανεμφανίζεται στην Ελλάδα, και μάλιστα στα ίδια ποσοστά που εμφανίζεται σε αλλοδαπούς, λόγω πτώσης του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλη Τουμπή, στη χώρα μας υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης, δυστυχώς όμως η νόσος υποδηλώνεται.


Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, είπε ότι «στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο ''Παπανικολάου'' μέχρι το 2010 αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων διότι δεν υπήρχαν περιστατικά φυματίωσης. Το 2010 είχαν επισκεφτεί για έλεγχο ενεργού φυματίωσης 65 άτομα την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και 45 την Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ, ενώ το 2015 επισκέφτηκαν τις δυο κλινικές 750 άτομα εκ των οποίων τα 40 διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση».

Επίσης, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η διαφορά στην ποιότητα της φυματίωσης, καθώς, εκτός από την απλή μορφή, η νόσος εμφανίζεται πλέον σε ανθεκτική και πολυανθεκτική που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα. «Το ποσοστό της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη Ελλάδα το 2012 ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%», πρόσθεσε ο κ. Ζαρογουλίδης.


«Η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρείται κυρίως σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης και σε εξαρτημένους από ναρκωτικά», είπε ο κ. Τουμπλής και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης παρατηρούνται σε οικονομικά αδύναμους αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή.

Κόστος θεραπειών φυματίωσης

«Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ για την πολυανθεκτική στις 5.000 μηνιαίως και η θεραπεία διαρκεί πολλούς μήνες και μάλιστα στην περίπτωση της πολυανθεκτικής νόσου μπορεί να πρέπει να συνεχιστεί δια βίου», επισήμανε ο κ. Ζαρογουλίδης.


Τέλος, ο κ. Ζαρογουλίδης υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει νοσοκομείο που να διαθέτει μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για την νοσηλεία των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης. Στην Ελλάδα η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, λειτουργεί στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και διαθέτει επτά κλίνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

O ΣΦΕΕ ζητά βιώσιμη εθνική φαρμακευτική πολιτική
Για την επεξεργασία αστικών λυμάτων






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση