Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΦΥΚ: Μια νέα ευκαιρία ή μια ακόμη απειλή;

23/5/2014 2:46:34 μμ
Διαβάστε τη μεγάλη έρευνα του Φαρμακευτικού Κόσμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα επονομαζόμενα «Φάρµακα Υψηλού Κόστους» (ΦΥΚ) θα µπορούσαν να αποτελέσουν οικονοµική ευκαιρία για τα περίπου 11 χιλιάδες φαρµακεία της χώρας;
Σε µια εποχή που το κέρδος των φαρµακοποιών διαρκώς µειώνεται και τα µέχρι πρόσφατα αµιγώς φαρµακευτικά προϊόντα, όπως οι βιταµίνες και τα συµπληρώµατα διατροφής ή τα παιδικά γάλατα, καταλήγουν και σε άλλα κανάλια διανοµής, τα ΦΥΚ θα µπορούσαν να αναπληρώσουν µέχρι ενός σηµείου τη σοβαρότατη απώλεια εσόδων των τελευταίων ετών.

Διαβάστε πως είχαν εκφράσει τις απόψεις τους κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη στην έρευνα του «Φαρμακευτικού Κόσμου»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρµακαποθηκαρίων
Είναι γνωστή η ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών µε την προµήθεια των φαρµάκων του Ν. 3816 –γνωστά ως Φ.Υ.Κ.– από τα νοσοκοµεία και τα φαρµακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Στην επιτροπή φαρµάκου που συγκρότησε το υπουργείο Υγείας το καλοκαίρι, συµφωνήθηκε να διατίθενται τα Φ.Υ.Κ. και από το κανάλι φαρµακαποθήκες-φαρµακεία µε εξασφάλιση ενός ελάχιστου κέρδους κάτω του λειτουργικού τους κόστους (2% για τις φαρµακαποθήκες και 10% για τα φαρµακεία) µε τη µορφή της υποχρεωτικής έκπτωσης από τις εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό θα σταµατούσε το φαινόµενο του ασθενή που τρέχει από φαρµακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε νοσοκοµείο και αντιστρόφως, χωρίς να βρίσκει το φάρµακό του.
Δυστυχώς, παρά τα συµφωνηθέντα, η νέα νοµοθετική ρύθµιση αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών τη διάθεση των Φ.Υ.Κ. στις φαρµακαποθήκες και τα φαρµακεία, δηλαδή στην πραγµατικότητα δεν αλλάζει τίποτα για ακόµη µία φορά, ενώ ο Έλληνας ασθενής θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται για να βρει τα φάρµακά του.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου
Εκπρόσωπος της Αδέσµευτης Ενωτικής Συνδικαλιστικής Παράταξης

Βασική παραδοχή και απαράβατος όρος κάθε λειτουργού της Υγείας είναι η πλήρης και ισότιµη πρόσβαση όλων των ασφαλισµένων και ασθενών στα φάρµακά τους. Υπό την έννοια αυτή δεν είναι δεοντολογικά αποδεκτός ο όρος Φάρµακα Υψηλού Κόστους. Τα φάρµακα είναι φάρµακα, είτε κοστίζουν 1 ευρώ είτε 300 ευρώ. Η δε… πρόταση του κ. Λοβέρδου να δίνονται από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ και να έχουν κέρδος µικρότερο του ΦΠΑ για τους φαρµακοποιούς απέτυχε παταγωδώς και το αποτέλεσµα ήταν αυτές οι «ουρές της ντροπής» έξω από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η Πολιτεία εξακολουθεί σε µικρότερο ή µεγαλύτερο βαθµό να δίνει κτυπήµατα κάτω από τη µέση στους φαρµακοποιούς που µε το υστέρηµά τους πια αποτελούν το βασικό πυλώνα στήριξης της φαρµακευτικής περίθαλψης. Σε µια περίοδο που πληρώνουµε όλοι το λάθος της γιγάντωσης των κρατικών δοµών και γίνεται προσπάθεια περιστολής τους, η ίδια η Πολιτεία συµπιέζει συνεχώς ένα κλάδο που αποδεδειγµένα έχει προσφέρει στην κρίση. Συνεχίζει να παραβιάζει τις βασικές στρατηγικές επιλογές της περί µικρότερου κράτους, τις οποίες επικαλείται όταν επιθυµεί να επιχειρηµατολογήσει υπέρ των super markets.
Η βασική αρχή είναι µία: Φάρµακα για όλους τους Έλληνες µόνο από τα φαρµακεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Πρόεδρος Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής
Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Φαρµακευτικής Συµµαχίας

Τα Φάρµακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) –τα οποία κακώς φέρουν αυτήν την ονοµασία, αφού µε αυτόν τον τρόπο κατηγοριοποιούνται αποκλειστικά και µόνο από το οικονοµικό τους κόστος, παραβλέποντας την ύψιστη θεραπευτική τους δράση– δεν είναι απλά φάρµακα. Η χορήγησή τους απαιτεί γνώση και εξειδίκευση. Μην εκπλαγείτε, αν απεµπολήσουµε τη χορήγησή τους από τα φαρµακεία, να βρεθούµε µπροστά στο να προσφέρουν ΑΛΛΟΙ τις υπηρεσίες που απαιτούν τα Φ.Υ.Κ., πράγµα που θα είναι η µέγιστη ήττα µας.
Ένα από τα ισχυρότερά µας σηµεία είναι η διανοµή, γιατί µε τα 11.000 φαρµακεία και τους συνεταιρισµούς µπορούµε να χορηγούµε τα Φ.Υ.Κ. σε κάθε σηµείο της Ελλάδας και µάλιστα φθηνότερα από οποιονδήποτε.
Πιστεύω πως το σύστηµα δεν µας θέλει αµέτοχους στο οικονοµικό βάρος που συνεπάγονται τα Φ.Υ.Κ. Θέλει να συµµετέχουµε ως χρηµατοδότες και αυτό θα µπορούσε να γίνει αποδεκτό, αν το κόστος αυτό αποτυπωνόταν στο περιθώριο κέρδους µας. Επίσης θέλει να µοιραστεί µε εµάς τόσο το κοινωνικό όσο και το οικονοµικό ρίσκο σε περίπτωση αστοχίας ή ναυαγίου του ΕΟΠΥΥ. Αυτή τη στιγµή, αν πάει κάτι στραβά στον ΕΟΠΥΥ, όλοι θα δείξουν µε το δάχτυλο το κράτος για βλάβες σε ανθρώπους βαριά ασθενείς. Θα είναι πολύ βολικό για το σύστηµα, όταν θα έχουµε εµείς τα Φ.Υ.Κ., να δείξει το κράτος εµάς µε το δάκτυλο σε ανάλογη περίπτωση.
Δυστυχώς, όπως έχει σήµερα η κατάσταση, τα Φ.Υ.Κ. έχουν οδηγηθεί στους νόµους της αγοράς µε την πλήρη εµπορευµατοποίηση, παρακάµπτοντας το γεγονός ότι αφορούν σοβαρότατες ασθένειες που πολλές φορές είναι ανίατες.
Τελικά για να υπάρξει µια οµαλή διάθεση των φαρµάκων αυτών από τα φαρµακεία µας, θα πρέπει το κέρδος να είναι τέτοιο που να συµφέρει η διακίνηση… χωρίς rebate και µε ξεχωριστή φορολόγηση.
Όµως για το θέµα της πίστωσης και του κινδύνου δυστυχώς κανείς δεν µπορεί σήµερα να βρει κάποιο τρόπο επίλυσης...

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Γενικός γραµµατέας του Δ.Σ. του Φ.Σ. Αττικής
Εκπρόσωπος της Συνεργασίας Φαρµακοποιών

Φ.Υ.Κ. – Φάρµακα Υψηλού Κόστους: Είναι εµφανές ότι ο χαρακτηρισµός αυτός προδιαθέτει και για την ύπαρξη φαρµάκων χαµηλού κόστους. Το ζήτηµα βεβαίως που προκύπτει είναι αν είναι ορθό να υπάρχει διαχωρισµός φαρµάκων µε βάση την τιµή ή θα πρέπει να είναι µε βάση τις θεραπευτικές ενδείξεις. Διότι αν είναι µε βάση την τιµή, οδηγούµαστε, σύµφωνα µε τις οµολογηµένες πια επιδιώξεις της κυ-βέρνησης, και σε φάρµακα πολύ χαµηλού κόστους που τώρα πλέον από Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούµενα Φάρµακα) µετονοµάσθηκαν σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (Μη Συνταγογραφούµενα Φάρµακα).
Ο διαχωρισµός µε βάση την οικονοµική αξία χρησιµοποιείται και για να προλειάνει το έδαφος για το κανάλι διανοµής των φαρµάκων εντάσσοντάς το σε κατηγορίες. Έτσι τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. απόκτησαν άλλη σήµανση. Δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταµεία και οδεύουν, σύµφωνα µε τις ορέξεις συγκεκριµένων κέντρων και την ενορχήστρωση του υπουργού ανάπτυξης Χατζηδάκη, προς τα super market. Το ίδιο συνέβη και µε τα Φάρµακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), τα οποία νοµίζω πως είναι σωστότερο να ονοµάζονται φάρµακα για σοβαρές παθήσεις, δηλαδή έχουν διαφορετική σήµανση και απαγορεύεται να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρµακεία.
Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις έχουµε το ίδιο αποτέλεσµα. Ο φαρµακοποιός παύει να έχει επαφή µε το φάρµακο, σταµατά να ασκεί τον κοινωνικό του ρόλο. Το δε φάρµακο δεν είναι πλέον κοινωνικό αγαθό και αντιµετωπίζεται ως καταναλωτικό προϊόν µε αποτέλεσµα την υποβάθµιση της φαρµακευτικής περίθαλψης.
Όλα τα φάρµακα θα πρέπει να διακινούνται µόνο µέσω του φαρµακείου. Ειδικά τα φάρµακα σοβαρών παθήσεων (Φ.Σ.Π.) µπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που χορηγούνται σε νοσηλευόµενους ασθενείς και θα δίνονται µέσω των φαρµακείων των νοσοκοµείων και αυτά που λαµβάνονται από περιπατητικούς ασθενείς, τα οποία θα δίνονται από τα ιδιωτικά φαρµακεία.
Λόγω της ασφυκτικής οικονοµικής θέσης των φαρµακείων, για την οποία είναι υπεύθυνη και η φαρµακευτική πολιτική των τελευταίων ετών, η διάθεση των Φ.Σ.Π. θα πρέπει να γίνεται µε ένα λογικό ποσοστό κέρδους, µε εξόφληση εντός 30 ηµερών και µε εξαίρεση από το rebate.
Όλα τα ανωτέρω είναι απαραίτητα για να µπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιµότητα του ελληνικού φαρµακείου και ο φαρµακοποιός να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους δραµατικά δοκιµαζόµενους συµπολίτες µας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόεδρος Φαρµακευτικού Συλλόγου Λάρισας
Εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Συνεργασίας Φαρµακοποιών

Από την πρώτη στιγµή που καθιε-ρώθηκε ο όρος Φάρµακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) είχαµε εκφράσει την αντίθεσή µας.
Τα Φ.Υ.Κ. ως επιστηµονικός όρος δεν χρησιµοποιείται σε καµία ευρωπαϊκή χώρα και αυτό γιατί δεν µπορεί να υποστηριχθεί επιστηµονικά. Πιστεύουµε ότι είναι εφεύρεση που υπαγορεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Φαρµακοβιοµηχανία (ΕFPIA), µε αποκλειστικό στόχο να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους (profit margin) των φαρµακευτικών εταιρειών. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η απόφαση του υπουργείου Υγείας της χώρας µας καθιερώνοντας ως κέρδος τα 30 ευρώ και καταργώντας την ποσοστιαία αναφορά σε σχέση µε τη λιανική τιµή.
Είµαστε υπέρ της θέσης που έχουµε καταθέσει σε πολλές Γενικές Συνελεύσεις του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου για διαχωρισµό των συγκεκριµένων φαρµάκων σε τρεις κατηγορίες µε την προϋπόθεση να καταργηθεί ο ορισµός τους ως Φ.Υ.Κ.:
  • Φάρµακα για αποκλειστική νοσοκοµειακή χρήση.
  • Φάρµακα χορηγούµενα από τα κρατικά φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ.
  • Φάρµακα για περιπατητικούς ασθενείς χορηγούµενα αποκλειστικά από τα φαρµακεία µε ποσοστό κέρδους όµοιο µε τα υπόλοιπα φάρµακα.
Είµαστε αντίθετοι στο κλιµακωτό ποσοστό κέρδους ως προϋπόθεση για τη χορήγηση όλων αυτών των φαρµάκων που ξεπερνούν τις 500 µορφές. Θεωρούµε επίσης παρα-πλανητική τη θέση του υπουργείου για την ανάληψη της ευθύνης χορήγησης φαρµάκων από τα φαρµακεία µας µε µηδενικό κέρδος, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την κεφαλαιακή ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ και των φαρµακοβιοµηχανιών.
Ναι στη διακίνησή τους µε κέρδος επιβίωσης!

ΝΤΕΠΥ ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΥ

Μέλος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής
Εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Φαρµακοποιών

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι µέρος των Φ.Υ.Κ. αποτελεί ύλη του φαρµακείου, η οποία αφαιρέθηκε µε το πρόσχηµα της µείωσης της φαρµακευτικής δαπάνης, αν και η διάθεσή τους εκτός φαρµακείου συνοδεύτηκε από αύξηση της τιµής τους.
Στην πρόσφατη τροπολογία αποφασίζεται η επιστροφή τους, αφήνοντας όµως αυθαίρετα την επιλογή της διάθεσής τους προς τις φαρµακαποθήκες και τα φαρµακεία να την έχουν οι εταιρείες (Κάτοχοι ?δειας Κυκλοφορίας).
Τα Φ.Υ.Κ. επιστρέφουν σε εµάς, ώστε οι ΚΑΚ να διασφαλίσουν έγκαιρες πληρωµές και να µειώσουν την επισφάλειά τους. Εµείς όµως; Δεν έχουµε καµία εµπιστοσύνη στην καταστροφική πολιτική που ασκείται από το υπουργείο Υγείας, η οποία οδηγεί στον καιάδα τη φαρµακευτική περίθαλψη. Δεν µπορεί να αποδεχτούµε επιστροφή των Φ.Υ.Κ. χωρίς:
  • αύξηση χρηµατοδότησης του ΕΟΠΥΥ
  • εξασφαλισµένη ροή πληρωµών, σύµφωνα µε συλλογική σύµβαση, που δεν θα υπερβαίνει τις 45 ηµέρες
  • σταθερή και ενιαία τιµολόγηση και ποσοστό κέρδους παρόµοιο µε όλα τα φάρµακα της θετικής λίστας – κατάργηση rebate
  • χορήγηση των Φ.Υ.Κ. µε ανώτατο πλαφόν από όλα τα φαρµακεία.
Η επιστροφή των Φ.Υ.Κ. χρειάζεται µεγάλη προσοχή, καθώς µπορεί να επιδεινώσει δραµατικά την ήδη δυσχερή οικονοµική κατάσταση των φαρµακείων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

Μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Αττικής
Εκπρόσωπος της Δηµοκρατικής Πανεπιστηµονικής Κίνησης Φαρµακοποιών

Η κυβέρνηση και η φαρµακοβιοµηχανία έχουν συµφωνήσει να µετα-φέρουν ένα µέρος από τα φάρµακα υψηλού κόστους από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά φαρµακεία.
Η γενική τάση της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι να µεταφέρουν µεγάλο µέρος της υγειονοµικής και φαρµακευτικής περίθαλψης απευθείας στους ασθενείς, απαλλάσσοντας τον Κρατικό Προϋπολογισµό από την ανάγκη χρηµατοδότησης των Ασφαλιστικών Ταµείων και του ΕΟΠΥΥ. Θεωρούµε δεδοµένο ότι και αυτή η κίνηση του υπουργείου Υγείας θα υπηρετεί το γενικό στόχο της Κυβέρνησης.
Τα δεδοµένα αυτής της κίνησης του υπουργείου Υγείας.
Η φαρµακοβιοµηχανία θα αυξήσει τη ρευστότητά της, καθώς θα πληρώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι µέχρι σήµερα από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα µεγαλοφαρµακεία πολύ γρήγορα θα συγκεντρώσουν το µεγαλύτερο µέρος αυτής τα δαπάνης, καθώς θα µπορούν µέσω των κεφαλαίων που διαθέτουν να διαχειριστούν πολύ πιο εύκολα αυτά τα έξοδα από τα µικροµεσαία φαρµακεία.
Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα προσπαθήσει να βάλει τιµές αναφοράς και σε αυτά τα φάρµακα, µετακυλώντας µέρος της δαπάνης και για αυτά στους ασθενείς.
Οι ρυθµίσεις για πλαφόν ανά φαρµακείο κάθε µήνα για τις συνταγές µε Φ.Υ.Κ. είναι δύσκολο να σταθούν, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης, η επιτροπή Ανταγωνισµού αλλά και τα µεγαλοφαρµακεία θα προσφύγουν κατά τέτοιων ρυθµίσεων ως αντίθετες στον ανταγωνισµό και την επιχειρηµατικότητα.
Το ποσοστό κέρδους 12% µε τη µορφή έκπτωσης από τη φαρµακοβιοµηχανία είναι κάτι το οποίο είναι στην ευχέρεια του φαρµακοβιοµήχανου.
Τα Φ.Υ.Κ. θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνονται µε 0% συµµετοχή χωρίς καµία νέα επιβάρυνση µέσω των τιµών αναφοράς.
Τα ιδιωτικά φαρµακεία θα πρέπει να πληρώνουν τους προµηθευτές αλλά και το ΦΠΑ, όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες του µικροµεσαίου φαρµακείου.
Καταλήγοντας θεωρούµε ότι η κυβέρνηση, οι φαρµα-κοβιοµήχανοι και τα µεγαλοφαρµακεία, ετοιµάζουν άλλη µία κίνηση ενάντια στα συµφέροντα των ασθενών και των µικροµεσαίων φαρµακείων.

Βάσω Καλυβιώτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση, σύμφωνα με Κ. Λουράντο
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση