Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΦΥΚ: Χωρίς κέρδος για τους φαρμακοποιούς η διάθεσή τους από τα φαρμακεία;

11/9/2019 6:33:00 μμ
Αποκλειστικές πληροφορίες μετά τη συνάντηση του ΠΦΣ με τον υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια με την αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση έφερε ξανά στο προσκήνιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και πώς αυτές θα μετουσιωθούν στην πράξη. Αλλά και επιπλέον τα πάγια αιτήματα των φαρμακοποιών, έτσι όπως εκφράστηκαν πρόσφατα και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης μέσω υπομνήματος που παρέδωσαν τα μέλη του στον ίδιο τον Πρωθυπουργό λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του f.daily ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την άποψη ότι κάποιες κατηγορίες των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους θα πρέπει να δίνονται ασφαλώς και από τα ιδιωτικά φαρμακεία έτσι ώστε να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση οι ασθενείς σε αυτά και να σταματήσουν οι ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Κικίλιας πρότεινε η διάθεση των ΦΥΚ να γίνεται δωρεάν για τον πρώτο χρόνο χωρίς οι φαρμακοποιοί να έχουν κάποιο κέρδος από αυτή τη συναλλαγή. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μπορεί αυτός ο τρόπος διάθεσης να «αδικεί» τα φαρμακεία ωστόσο αυξάνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού αλλά και την επισκεψιμότητα στο χώρο του φαρμακείου. Τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ επιφυλάχθηκαν για το πώς θα χειριστούν το θέμα αφού το συζητήσουν με το σύνολο των εκπροσώπων του κλάδου.


Σημειώνεται ότι το θέμα των ΦΥΚ και η διάθεσή τους με τρόπο που θα διευκολύνει τους πολίτες ήταν μια ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης προεκλογικά. Δεν είχε ξεκαθαρίσει όμως αν ο νέος τρόπος διάθεσης θα είχε επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ή όχι.


Τη στιγμή πάντως που οι φαρμακοποιοί βρίσκονται εν αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για τη μετατροπή όλων των υφιστάμενων σημείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ με το φαρμακοποιό ως απλό «διαμεσολαβητή» προκαλεί σίγουρα έναν προβληματισμό. Την ίδια ώρα ανοικτό παραμένει το θέμα του ιδιοκτησιακού, οι ελλείψεις φαρμάκων, το ωράριο φαρμακείων, η χρηματοδότηση του τομέα των φαρμάκων, τα παλαιά χρηματικά οφειλόμενα και η σταδιακή μείωση του ΕΦΚΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση