Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φωσφαπλατίνες: μία νέα κατηγορία ουσιών έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου

26/11/2008
Επιτυχείς ήταν οι πρώτες πειραματικές τους μελέτες στο εργαστήριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μια καινούργια τάξη ουσιών, οι φωσφαπλατίνες, παρουσιάζουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη τοξικότητα για τον οργανισμό -σε σχέση με τα συμβατικά φάρμακα-, τα καρκινικά κύτταρα νεοπλασμάτων των ωοθηκών, των όρχεων, της κεφαλής και του λαιμού.

Απαιτούνται μικρές μόνο δόσεις τους και επιπλέον η δράση τους διαρκεί περισσότερο, αφού δεν αποσυντίθενται τόσο γρήγορα όσο οι υπάρχουσες αυτή τη στιγμή θεραπείες.

Μια καινούργια τάξη ουσιών, οι φωσφαπλατίνες (phosphaplatins), παρουσιάζουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη τοξικότητα για τον οργανισμό -σε σχέση με τα συμβατικά φάρμακα-, τα καρκινικά κύτταρα νεοπλασμάτων των ωοθηκών, των όρχεων, της κεφαλής και του λαιμού. Αυτό ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν πιθανώς να αποδειχτούν ότι συνοδεύονται από λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες έναντι αυτών των μορφών καρκίνου, καθώς δεν διαπερνούν τον κυτταρικό πυρήνα και δεν επιδρούν στο DNA και στα ενδοκυτταρικά ένζυμα. Έτσι θα μπορούσαν να περιοριστούν πιθανές παρενέργειες όπως η νεφρική δυσλειτουργία, οι βλάβες στην ακοή και η απώλεια των μαλλιών.

Οι φωσφαπλατίνες φαίνεται επίσης να δρουν πιο αποτελεσματικά, καθώς απαιτούνται μικρές μόνο δόσεις τους και επιπλέον η δράση τους διαρκεί περισσότερο, αφού δεν αποσυντίθενται τόσο γρήγορα όσο οι υπάρχουσες αυτή τη στιγμή θεραπείες.

Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός δράσης των φωσφαπλατινών δεν είναι γνωστός, πιστεύεται ότι οι ουσίες προσδενόμενες σε συγκεκριμένους υποδοχείς της επιφάνειας των καρκινικών κυττάρων, στέλνουν ένα «μήνυμα» στο εσωτερικό των κυττάρων το οποίο επάγει την καταστροφή τους.

Οι πρώτες πειραματικές δοκιμές σε ζωντανούς οργανισμούς (ποντίκια) που θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο δράσης των ελπιδοφόρων αυτών ουσιών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διαθέτει 20 χρόνια εμπειρίας στον φαρμακευτικό κλάδο
Ήδη η Αυστραλία προχώρησε σε σχετικές απαγορεύσεις






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας
4η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής