Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Financial Times: Τρέμουν οι πολυεθνικές τις αυξήσεις στα φάρμακα!

12/10/2015 11:08:33 πμ
H τακτική "Σκρέλι" και το σκάνδαλο Daraprim οδήγησε σε βουτιά των μετοχών. Οι εταιρείες τώρα αλλάζουν τακτική. Ο Σκρέλι όμως όχι...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Πρόκειται για το πιο αμφιλεγόμενο τρικ των φαρμακευτικών που άρχισε να κερδίζει έδαφος πριν από πέντε χρόνια: Αγοράζουν ένα παλιό, ξεχασμένο φάρμακο και αμέσως εκτινάσσουν την τιμή στα ύψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά δεν αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από κάποιο γενόσημο, συχνά γιατί ο αριθμός των ασθενών που τα λαμβάνουν είναι τόσο μικρός, ώστε να μην υπάρχει οικονομικό όφελος από την παρασκευή ενός αντιγράφου.


Σήμερα, όπως δημοσιεύεται στις Financial Times, στελέχη μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πρακτική πρέπει να σταματήσει, ιδίως μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε το αρνητικό παράδειγμα του Μάρτιν Σκρέλι και της εταιρείας του Turing Pharmaceuticals με το φάρμακο Daraprim (δείτε εδώ περισσότερα). Οι πράξεις του κ. Σκρέλι προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον, της υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η οποία υποσχέθηκε σε μήνυμά της στο Τwitter ότι, αν εκλεγεί, θα πατάξει την «εξωφρενική» αύξηση των τιμών. Η παρέμβασή της έστειλε τις μετοχές των εταιρειών βιοτεχνολογίας και των φαρμακευτικών στο κόκκινο και από τότε συνεχίζουν να υποχωρούν εν μέσω φόβων ότι οι πολιτικοί θα προχωρήσουν σε ρύθμιση των τιμώ στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.


Ο Μάικλ Πίρσον, CEO της Valeant, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από παρόμοιες συμφωνίες τα τελευταία χρόνια. Το Φεβρουάριο, η Valeant αγόρασε τα δικαιώματα δύο φαρμάκων για την καρδιά και αύξησε τις τιμές εν μια νυκτί κατά 525% και 212% αντίστοιχα. Σήμερα δηλώνει ότι θα το ξανασκεφτόταν: «Η διάθεση μας για τέτοιου είδους συμφωνίες έχει υποχωρήσει σημαντικά» δήλωσε στους Financial Times. «Δεν είναι τόσο ελκυστικό».

 

Ο Μπρεντ Σόντερς, CEO της Allegran που παράγει το Botox, πιστεύει και αυτός πως τέτοιου είδους συμφωνίες θα γίνονται πολύ πιο σπάνια μετά τα πρόσφατα γεγονότα: «Τα καλά νέα –η αισιόδοξη πλευρά σε όλο αυτό– είναι ότι η αρνητική δημοσιότητα και η αντίδραση κατά της Turing θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους» ανέφερε στους Financial Times ο κ. Σόντερς. Ο ίδιος ανέφερε ότι εταιρείες σαν του κ. Σκρέλι θα δυσκολεύονταν τώρα να βγάλουν χρήματα αν ακολουθούσαν μια ανάλογη στρατηγική.


Η Turing Pharmaceuticals αγόρασε τα δικαιώματα του Daraprim από την Impax Laboratories τον Αύγουστο του 2015 έναντι 55 εκατ. δολαρίων (τεράστιο ποσό για ένα φάρμακο που είναι διαθέσιμο από το 1953) και αύξησε γρήγορα την τιμή για να αποσβέσει την επένδυση. Αλλά ο κ. Σόντερς ανέφερε, σύμφωνα με τις Financial Times, ότι η Impax, όπως και άλλες εταιρείες, θα δυσκολευτούν να πουλήσουν παλιότερα φάρμακα μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν:«Υπάρχουν πολλά μικρά φάρμακα, όπως το Daraprim, στα χέρια υπεύθυνων παραγόντων που τώρα θα είναι διστακτικοί να δώσουν τα χέρια μαζί τους» σημείωσε.

 

Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι η πρακτική έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται. Τον περασμένο μήνα μια εταιρεία ανέκτησε τα δικαιώματα του Cycloserine, ενός φαρμάκου για τη φυματίωση που είχε πουλήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στην Rodelis Pharmaceuticals, η οποία είχε ανεβάσει την τιμή στα 10.800 δολάρια από 500 δολάρια τις 30 κάψουλες. O Ρόνι Γκαλ, αναλυτής στην Bernstein, δήλωσε στους Financial Times: «Η αμερικάνικη νομοθεσία δεν μπορεί να απαγορεύσει αυτές τις συμφωνίες, αλλά όλοι θα κάνουν πίσω τώρα. […] Δεν θα είναι τόσο ωμοί. Αντί να κάνουν μια μεγάλη αύξηση, θα το κάνουν πιο σταδιακά».

Ο κ. Γκαλ προβλέπει ότι οι εταιρείες που θα πουλάνε παλιότερα φάρμακα θα υπολογίζουν από εδώ και πέρα ότι οι τιμές δεν θα μπορούν να ανέβουν πάνω από ένα επίπεδο για μια συγκεκριμένη περίοδο.

Η συνέχεια του σκανδάλου Daraprim

Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Turing ότι θα ρίξει την τιμή του Daraprim, μετά την παγκόσμια αντίδραση και οργή απέναντι στον Σκρέλι, η τιμή του φαρμάκου δεν έχει μειωθεί και ο Μάρτιν Σκρέλι παίρνει και πάλι τον τίτλο του πιο μισητού επιχειρηματία στον πλανήτη. Το Business Insider, το οποίο φαίνεται πως πρώτο θυμήθηκε να δει τι συμβαίνει με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί, μεταδίδει πως η τιμή παραμένει ίδια και πως σε αίτημα για σχόλιο ή κάποια νέα ανακοίνωση από τον Shkreli, η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Κληθείς να απαντήσει σε πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφου του Fox News είπε εν ολίγοις πως αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη και πως θα πρέπει αν γίνει συμβούλιο των μετόχων και των συμβούλων της εταιρείας για να παρθεί η οριστική απόφαση. Στις 6 Οκτωβρίου, η Human Rights Campaign έστειλε επίσημο αίτημα στην εταιρεία και τον CEO, ζητώντας να ενημερωθεί για το πότε θα γίνει η μείωση της τιμής, αλλά και πάλι δεν πήρε απάντηση. Σημειώνεται πως μια αντίστοιχη εταιρεία που την ίδια περίπου περίοδο είχε κάνει το ίδιο με την Τuring Pharmaceutical, και δέχτηκε σκληρή, αλλά λιγότερη κριτική, προχώρησε στην επαναφορά της τιμής των φαρμάκων μέσα σε μια μέρα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα προμηθευόταν από φαρμακεία της Αττικής και τα διακινούσε στη Γαλλία
Παρέχει περισσότερα από 2,4 δισ. δολάρια στην εταιρεία Schrödinger






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Win Medica
Novartis: Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη Access to Medicine για το 2024
Οι δράσεις για την ελονοσία, η πρόσβαση στα φάρμακα και το επιχειρηματικό της μοντέλο οι λόγοι της επιβράβευσης
Η LDL χοληστερόλη στενεύει τα περιθώρια της ζωής σου
Η νέα καμπάνια από την Amgen
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Συνδιαλέγεται με την πολιτεία, την ιατρική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών