Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


FDA: Όχι τζελ βενζοκαΐνης σε βρέφη και μωρά

22/8/2018 1:10:30 μμ
Καλεί τις εταιρείες να μην τα προωθούν για τον πόνο της οδοντοφυΐας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο FDA σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους επαγγελματίες υγείας και τους καταναλωτές ότι τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα βενζοκαΐνης (από του στόματος) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών για την ανακούφιση από τον πόνο της οδοντοφυΐας.


Τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, και μόνο εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις στο φύλλο οδηγιών/ετικέτα του φαρμάκου.

Να σταματήσουν να προωθούνται για την ανακούφιση από τον πόνο της οδοντοφυΐας 

Η βενζοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει μεθαιμοσφαιριναιμία, μια σοβαρή κατάσταση που αλλάζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος και ο FDA ζητά από τις εταιρείες να προσθέσουν αυτήν την πιθανή παρενέργεια στις προειδοποιήσεις στα φύλλα οδηγιών ή στις ετικέτες των προϊόντων τους.


Επίσης καλεί τις εταιρείες να σταματήσουν να εμπορεύονται τα από του στόματος φαρμακευτικά προϊόντα με βενζοκαΐνη για την ανακούφιση από τον πόνο της οδοντοφυΐας σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση "αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν σοβαρούς κινδύνους και παρέχουν λίγα έως καθόλου οφέλη στη θεραπεία του πόνου από την οδοντοφυΐα".

Εάν μάλιστα οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν με την οδηγία του FDA, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι θα προβεί στην κατάργηση αυτών των προϊόντων από την αγορά".

Η πιθανή υπερδοσολογία

Η Serena Huntington, PharmD, CSPI, διευθύνων σύμβουλος στο California Poison Control System στο νοσοκομείο παίδων Valley, δήλωσε ότι το μάρκετινγκ αυτών των σκευασμάτων στην Αμερική μπορεί να δώσει στους γονείς την ψεύτικη εντύπωση ότι είναι ασφαλή: "Τα τζελ οδοντοφυΐας φέρουν στη συσκευασία φωτογραφίες από μωρά, έτσι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλές", θεωρώντας ότι "δεν θα μου έδιναν κάτι που είναι τοξικό για το παιδί μου".


Συχνά μάλιστα οδηγούνται σε υπερδοσολογία, σύμφωνα με την ίδια, γιατί οι γονείς βάζουν στα ούλα του μωρού το σκεύασμα, εκείνο ηρεμεί για 15 λεπτά και όταν ξαναρχίζει να κλαίει, οι γονείς βάζουν κι άλλο. "Είναι θεραπευτικό λάθος. Νομίζουν ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα και έτσι δίνουν υπερβολική δόση στο παιδί τους", εξηγεί η Huntington.


Στην άποψη ότι η σύνθεση του τζελ από του στόματος συμβάλλει στην πιθανή υπερδοσολογία συμφωνεί και ο Edward Bell, PharmD, BCPs, καθηγητής Φαρμακευτικής Πρακτικής (Pharmacy Practice) στο Πανεπιστήμιο Drake. "Τα μωρά το καταπίνουν ή το τζελ ξεπλένεται από το στόμα τους, οπότε οι γονείς πιστεύουν ότι δεν έδωσαν αρκετό. Έτσι θα δώσουν περισσότερο, και καταλήγουν να δίνουν υπερβολική ποσότητα ", δήλωσε ο Bell.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού

Η Huntington προτείνει μια πιο δραστική ενημέρωση των γονέων από τους επαγγελματίες υγείας, γιατί -όπως είπε- είναι εύκολο για τους γονείς να πάρουν το προϊόν από το ράφι και να το πληρώσουν στο ταμείο, χωρίς να περάσουν από το φαρμακοποιό και να ρωτήσουν τη γνώμη του (σ.σ. στην Αμερική τα OTC φάρμακα δεν δίνονται οπωσδήποτε δια χειρός φαρμακοποιού).


Αφίσες που να αναγράφουν: «Βγάζει δόντια το μωρό σας; Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για τις επιλογές σας» και δημοσιεύσεις της ανακοίνωσης του FDA είναι οι προτάσεις της Huntington.


Ο Bell με τη σειρά του προτρέπει τους φαρμακοποιούς να είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις εναλλακτικές επιλογές με τους γονείς: "Οι καλύτερες θεραπείες είναι αυτές που συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, και ουσιαστικά αφορούν μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως είναι οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας".


Η δε Huntington προσθέτει πως οτιδήποτε ψυχρό και σκληρό θα μπορούσε να λειτουργήσει, π.χ. ένα κρύο πανί που να μπορεί να δαγκώνει το παιδί. "Οι γονείς μπορούν επίσης να πλένουν τα χέρια τους και να τρίβουν τα ούλα του παιδιού με τα δάχτυλά τους. Όχι όμως παγάκια και τίποτα που να μπορούν να καταπιούν".


Μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορούν εγκύους, βρέφη και επαγγελματίες υγείας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics