Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


FDA: Αναζήτηση για παρενέργειες φαρμάκων με το PatientsLikeMe

19/6/2015 10:21:05 πμ
Μια online πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ασθενών υπέγραψε συμφωνία ερευνητικής συνεργασίας με τον FDA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η online πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ασθενών PatientsLikeMe και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ υπέγραψαν πρόσφατα μια συμφωνία ερευνητικής συνεργασίας προκειμένου να καθορίσουν τρόπους με τους οποίους οι πληροφορίες, που δηλώνουν οι συμμετέχοντες στο δίκτυο ασθενείς, μπορούν να δώσουν μια εικόνα για την ασφάλεια των φαρμάκων.

Το PatientsLikeMe είναι το μεγαλύτερο και πιο ενεργό online δίκτυο ασθενών, όπου σχεδόν 350.000 μέλη καταγράφουν τις πραγματικές εμπειρίες της νόσου τους. Το σύνολο των διαφορετικών ασθενειών όπου γίνονται αναφορές έχει ξεπεράσει τις 2.500.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας η αμερικανική εταιρεία και ο FDA θα διερευνήσουν συστηματικά τις δυνατότητες των δεδομένων που καταγράφουν οι ασθενείς, τα οποία θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις κανονιστικές ενέργειες επανεξέτασης, αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων των φαρμάκων.


Ο συνιδρυτής και πρόεδρος του PatientsLikeMe, Ben Heywood, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου βήμα προς την ενίσχυση της εποπτείας μετά τη διάθεση των φαρμάκων στην αγορά."Οι περισσότερες κλινικές μελέτες αντιπροσωπεύουν μόνο την εμπειρία αρκετών εκατοντάδων ή το πολύ μερικών χιλιάδων ασθενών, καθιστώντας αδύνατη την πρόβλεψη όλων των πιθανών παρενεργειών των φαρμάκων. Οι αναφορές που κάνουν οι ασθενείς δίνουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την ασφάλεια ενός φαρμάκου. Είναι πολύ ενθαρρυντική η ενέργεια τουFDA να αξιολογήσει νεότερες πηγές πληροφόρησης για τον πιο έγκαιρο εντοπισμό των οφελών και των κινδύνων”.

'Αλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να συλλεχθούν είναι τα ποσοστά ανοχής στα φάρμακα, τα επίπεδα συμμόρφωσης στις θεραπείες και η ποιότητα ζωής που δημιουργούν, επισημαίνεται στη ανακοίνωση.


Οι πρώτες ενέργειες της εταιρείας για την ασφάλεια των φαρμάκων ξεκίνησε το 2008 με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούσαν να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στον FDA. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη πλατφόρμα ασφάλειας φαρμάκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βοηθώντας τους εταίρους του κλάδου να τηρήσουν τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους.

Η πλατφόρμα PatientsLikeMe συνολικά έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 110.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών για 1.000 διαφορετικά φάρμακα. Στα στοιχεία αυτά ο FDA θα έχει πλέον πρόσβαση για να αναλύσει ως συμπληρωματικό μέσο των παραδοσιακών του πηγών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

ΜΑΜ Hellas: Νέα εταιρική ταυτότητα & νέες συσκευασίες
Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG