Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους

22/7/2021 1:52:54 μμ
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε μια μεγάλη αλλαγή στις προειδοποιήσεις ασφαλείας των στατινών προχωρά ο FDA, αναφορικά με τις εγκύους.

Ενώ αυτή η κατηγορία των φαρμάκων αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο FDA ζητά τώρα να αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησής τους μόνο στις γυναίκες που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα, ώστε να προληφθούν θανατηφόρα περιστατικά.  Ενδεικτικά αναφέρει τις γυναίκες που πάσχουν από ομόζυγο οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία αλλά και όσες έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Ειδικότερα, στις συστάσεις του FDA προς τους επαγγελματίες υγείας αναφέρεται:
«Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία με στατίνη στις περισσότερες εγκύους ή μπορούν να λάβουν υπόψη τις συνεχιζόμενες θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς, ιδιαίτερα εκείνων που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λόγω της χρόνιας φύσης των καρδιαγγειακών παθήσεων, η θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας δεν είναι γενικά απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Αναφορικά με το θηλασμό, η χορήγηση του φαρμάκου αντενδείκνυται ξεκάθαρα. Αν η γυναίκα χρειάζεται να λαμβάνει στατίνη λόγω του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, τότε δεν συνιστάται ο θηλασμός.

Ο FDA ευελπιστεί ότι η αλλαγή αυτή θα καθησυχάσει τους επαγγελματίες υγείας ότι οι στατίνες είναι ασφαλείς να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς που μπορεί να μείνουν έγκυοι αλλά και τις ασθενείς με ακούσια έκθεση σε στατίνες στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση της σε ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ Απόστολου Βαλτά στο f.daily






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας
4η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής