Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακοποιοί: Μόνο από τα φαρμακεία τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

21/11/2014 2:19:46 μμ
Να ενταχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να μη διατίθενται από άλλα κανάλια διανομής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

 

Η διάθεση των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς γινόταν μόνο μέσω των φαρμακείων μέχρι πρόσφατα. Με το Ν. 4254/2014 επιτράπηκε και η διάθεσή τους εκτός φαρμακείων.

 


Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ., κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αντίστοιχη που προβλέπει τη διάθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων απευθείας από τις εταιρείες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υπερκοστολογήσεις υλικών (πχ. επιθεμάτων) ή και εξάντληση του πλαφόν.

 

Ο Π.Φ.Σ. λοιπόν διατυπώνει το ερώτημα προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για το ποιες είναι προθέσεις τους και τους υπενθυμίζει ότι σύμφωνα και με δικές τους τοποθετήσεις, «η λειτουργία της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης διασφαλίζει πλέον σε σημαντικό βαθμό τη διαφάνεια στις συναλλαγές των ασφαλισμένων με τους παρόχους υγείας και συντελεί στον εξορθολογισμό των δαπανών.»

 

Κατά συνέπεια ο Σύλλογος προχωρά στην πρόταση να ενταχθούν τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η διάθεσή τους να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, όπως ισχύει έως σήμερα.

Τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς αποτελούν κατηγορία τροφίμων ειδικής επεξεργασίας ή σύνθεσης που προορίζονται για ειδική διατροφή και χρησιμοποιούνται για τη διαιτητική αγωγή ασθενών υπό ιατρική επίβλεψη. Τα τρόφιμα αυτά προορίζονται για την αποκλειστική ή μερική διατροφή ασθενών, των οποίων η ικανότητα λήψης, πέψης, απορρόφησης, μεταβολισμού ή απέκκρισης συνήθων ειδών διατροφής ή ορισμένων θρεπτικών στοιχείων ή μεταβολιτών αυτών έχει περιοριστεί, υποβαθμιστεί ή διαταραχθεί, ή των οποίων η κατάσταση της υγείας συνεπάγεται ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με απλή τροποποίηση του συνήθους διαιτολογίου ή με τη χορήγηση άλλων τροφίμων ειδικών διατροφικών χρήσεων ή με συνδυασμό των δύο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και προϊόντα διατροφής υγιών βρεφών και νηπίων.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση