Έχοντας τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης ως πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα τους, οι ισχυροί «παίκτες» του φαρμακευτικού επιχειρηματικού τομέα κρίνουν ότι ήλθε ο καιρός να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως διαφαίνεται από τις πιο πρόσφατες συμφωνίες. |
Έχοντας τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης ως πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα τους, οι ισχυροί «παίκτες» του φαρμακευτικού επιχειρηματικού τομέα κρίνουν ότι ήλθε ο καιρός να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως διαφαίνεται από τις πιο πρόσφατες συμφωνίες.
Οι κινήσεις αυτές δεν αναμένεται να έχουν την ισχύ των «μέγα-εξαγορών» που υπογράφηκαν νωρίτερα μέσα στο 2009 (Pfizer/Wyeth, Merck/Schering-Plough και Roche/Genentech) αλλά σύμφωνα με αναλυτές θα συνίστανται κυρίως από την εξαγορά μικρότερων βιοφαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών μονάδων εκ μέρους των μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών.
(σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα πάντως, μία ακόμη μεγάλη εξαγορά θεωρείται πιθανή, αυτή της AstraZeneca από τη Novartis)
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις φαίνεται ήδη να «χοροστατούν» του νέου κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθούν την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τις αγορές.
Αναλυτικότερα, η Abbott Laboratories συμφώνησε στην εξαγορά των φαρμακευτικών δραστηριοτήτων της βελγικής Solvay, έναντι ποσού 4,5 δισ. €. Μέσω της συμφωνίας, αποκτά τον έλεγχο των φαρμάκων κατά της χοληστερίνης που παρασκευάζει η Solvay, όπως και μεγαλύτερη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές.
Εν μέσω των γενικότερων τάσεων ενοποίησης στο φαρμακευτικό τομέα, η Johnson & Johnson αγόρασε πρόσφατα ποσοστό 18% στην ολλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Crucell, έναντι 302 εκατ. €.
Εν’ όψει της προβληματικής κατάστασης που αναμένεται να δημιουργηθεί για αρκετές εταιρείες από τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας των φαρμάκων τους, αρκετές από αυτές εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο της στροφής στην εξαγορά μικρότερων εταιρειών προκειμένου για διεύρυνση της γκάμας προϊόντων τους και περιορισμό της εξάρτησής τους από συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
Χαρακτηριστικά λοιπόν, το περιοδικό Barron’s, ένα από τα πιο έγκυρα και αναγνωρισμένα έντυπα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, «προβλέπει» έναν αριθμό τέτοιων εξαγορών που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα:
Μένει πλέον να αποδειχτεί αν αυτές οι εξαγορές πραγματοποιηθούν τελικά ή όχι. |
|