Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα διαθέτει η Ελλάδα, που με τη σωστή προσέγγιση θα μπορούσε να προστατεύσει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς και ταυτόχρονα να φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα.
Ο λόγος για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μια συγκεκριμένη ελληνική ποικιλία, η οποία, όπως διαπιστώθηκε και με κλινικά πλέον δεδομένα, μια ουσία της είναι αυτή που λειτουργεί σαν ασπίδα του καρδιαγγειακού συστήματος.
Μάλιστα η κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, έως τώρα τα στοιχεία ήταν μόνο επιδημιολογικά και εργαστηριακά. Πλέον, χάρη σε μια κλινική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων (η οποία, βέβαια, διεξήχθη σε αμερικάνικό πανεπιστήμιο, το UC Davis), η ασπίδα για την υγεία μας χάρη στα ευεργετικά συστατικά του ελληνικού ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και συγκεκριμένα την ουσία ελαιοκανθάλη, έχουν καταγραφεί.
Τρεις κουταλιές ελαιόλαδο αντικαθιστούν τη λήψη γνωστού φαρμάκου για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Η ποικιλία, η γεωγραφική προέλευση και ο τρόπος επεξεργασίας είναι οι βασικοί παράγοντες διαφοροποίησης των ελαιολάδων και όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες το λάδι από την ποικιλία Κορωνέικη και συγκεκριμένα την Πελοπόννησο (καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες ελαιοκανθάλης η οποία, όπως διαπιστώθηκε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
«Το κάψιμο στο λαιμό, όταν καταπίνουμε ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποδεικνύει την ύπαρξη της ελαιοκανθάλης», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, που συμμετείχε στην έρευνα.
Μάλιστα, περισσότερη ποσότητα εντοπίζεται στο αγουρέλαιο (από τις πράσινες ελιές που συλλέγονται αυτή την περίοδο), το οποίο, βέβαια έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.
Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, η ελαιοκανθάλη δρα όπως η ασπιρίνη και ιβουπροφίνη.
Συγκεκριμένα, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η "φαρμακευτική” του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό, στην οποία αναφερθήκαμε, που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα.
Αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που επίσης αναστέλλεται από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), και σε αυτή τη δράση στηρίζεται η καθημερινή χρήση της «παιδικής» ασπιρίνης για τη μείωση του καρδιαγγειακών κινδύνων.
Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα.
Η έρευνα
Στη μελέτη, που διεξήχθη στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.
Έτσι, το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας συγκρίθηκε με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια και ένα ελαιόλαδο «ελέγχου», από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ, εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά χωρίς ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Από αυτή την πρώτη κιόλας δοκιμή στους ανθρώπους, φάνηκε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες. Οι άνδρες, φυσιολογικού βάρους, κατανάλωσαν τα τρία ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιολάδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα.
Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ οι υπόλοιποι έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την παγκόσμια καλή φήμη του Μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη.