Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακο που απομονώθηκε από μύκητα νικά τον καρκίνο

1/7/2008
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πολλές μορφές της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η ουσία lodamin αναστέλλει την αγγειογένεση, διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται αιμοφό­ρα αγγεία γύρω από τους καρκινικούς όγκους, με στόχο να τους πα­ρέχουν «τροφή» για να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται.

Ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε μέσα από το «πάντρε­μα» της νανοτεχνολογίας με ένα... ατύχημα στο εργαστήριο φαίνεται ότι μπορεί να είναι άκρως αποτελε­σματικό ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η ουσία lodamin αναστέλλει την αγγειογένεση, διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται αιμοφό­ρα αγγεία γύρω από τους καρκινικούς όγκους, με στόχο να τους πα­ρέχουν «τροφή» για να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται. Αποτελεί «τέ­κνο» του δρ. Τζούντα Φόλκμαν, ειδικού στον καρκίνο από το Πανε­πιστήμιο Χάρβαρντ και «πατέρα» της θεραπείας ενάντια στην αγγει­ογένεση, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι συνεργάτες του Φόλκμαν αναφέρουν τώρα στην επιθεώρηση Nature Biotechnology ότι πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα χάπι το οποίο, όπως φάνηκε από πει­ράματα σε ποντίκια, είναι αποτελε­σματικό ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του νευροβλαστώματος, του καρκίνου των ωο­θηκών και του προστάτη, του γλοιοβλαστώματος, καθώς και του καρ­κίνου της μήτρας, χωρίς μάλιστα να προκαλεί παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φάρμακο στα­ματά την ανάπτυξη πρωτογενών όγκων, ενώ προλαμβάνει και τις μεταστάσεις.

Το φάρμακο απομονώθηκε αρχικά από ένα μύκητα που ονομάζεται Aspergillus fumigatus fresenius. Ο μύκητας ανακαλύφθηκε... κατά λάθος από ερευνητή του Χάρβαρντ, ενώ προσπαθούσε να καλλιεργήσει ενδοθηλιακά κύτταρα στο εργαστή­ριο. Όπως είδε ο ερευνητής της ομάδας του Φόλκμαν, η ύπαρξη του μύ­κητα επιδρούσε με έναν περίεργο τρόπο στα κύτταρα, αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Με βάση αυτή την παρατήρηση αναπτύχθηκε αρχικά το πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία ΤΝΡ-470, το οποίο όμως προκαλούσε πλήθος παρενερ­γειών, ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα απο­τελεσματικό. Έτσι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νανοτεχνολογία, προσθέτοντας πολυμερή στο ΤΝΡ-470, ώστε να το προστατέψουν από τα οξέα του στομάχου και να το κά­νουν αποτελεσματικότερο.

Τώρα, όπως σημειώνουν στη με­λέτη τους, η οποία δημοσιεύεται με­τά το θάνατο του Φόλκμαν, το νέο φάρμακο που ονομάστηκε lodamin φαίνεται ότι ξεπερνάει όλα τα παλαιά εμπόδια. Στα ποντίκια τουλάχιστον η ουσία φάνηκε ότι βοήθησε στην καταστολή του μελανώματος και του καρκί­νου του πνεύμονα χωρίς παρενέρ­γειες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025