Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακο κατά του διαβήτη ίσως ενισχύει τη μακροζωία

7/8/2013 6:21:13 μμ
Ένα νέο όπλο για την ενίσχυση της μακροζωίας ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το φάρμακο δεν είναι άλλο από τη μετφορμίνη, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες λειτουργεί στον οργανισμό όπως ακριβώς ο μεγάλος περιορισμός των θερμίδων.

 

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι τα αποτελέσματα αυτά εντοπίστηκαν έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρσενικά ποντίκια μέσης ηλικίας, αλλά έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ισχύουν και για τον άνθρωπο.

 

Όπως περιγράφουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, κατά τη μελέτη χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες και τους χορηγούσαν διαφορετικές δόσεις μετφορμίνης.

Όπως διαπιστώθηκε, η μικρή δόση μετφορμίνης αύξησε το προσδόκιμο ζωής τους κατά 5%, ενώ παράλληλα καθυστέρησε την εμφάνιση ασθενειών που έχουν σχέση με τη γήρανση.

Αντίθετα, τα ποντίκια που λάμβαναν μεγάλη ποσότητα της ουσίας δεν παρουσίασαν καλά αποτελέσματα, καθώς η ουσία αποδείχθηκε τοξική.

 

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, όμως πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί ότι ισχύουν και για τον άνθρωπο», είπε στο BBC News ο επικεφαλής της μελέτης δρ Rafael de Cabo.

Συμπλήρωσε δε ότι παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων λειτουργεί ευεργετικά σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής και πως η μετφορμίνη χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου (συνδυασμός διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας).

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics