Οι εξελίξεις στην Καρδιολογία και τα νεότερης γενιάς αντιπηκτικά φάρμακα ήταν το αντικείμενο των εργασιών των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), το τριήμερο 16-18 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ Κανουπάκη, διευθυντή ΕΣΥ στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που μίλησε στο In.gr, τα νεότερης γενιάς αντιπηκτικά φάρμακα πλεονεκτούν σε σύγκριση με τα παλαιά αντιπηκτικά, καθώς:
- αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή
- το δοσολογικό τους σχήμα συμβάλλει στη συμμόρφωση του ασθενή, αφού χρειάζεται να παίρνει μια ή δύο δόσεις καθημερινά
- έχουν χαμηλή πιθανότητα αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα και μηδενική αλληλεπίδραση με τροφές, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο αποκλεισμός τροφών από τη διατροφή του θεραπευομένου
- ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβάλλεται συχνά σε ιατρικές εξετάσεις ή προσαρμογή της δοσολογίας τους.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι το 10-20% των ασθενών ξεχνά μία από τις δόσεις του φαρμάκου που παίρνει σε ημερήσια βάση. Σκοπός μας λοιπόν να είναι πάντα να έχουν ένα απλό θεραπευτικό σχήμα που να αυξάνει τη συμμόρφωση, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπλοκές. Σκεφτείτε ότι το 20% των ασθενών που θα πάρει βαρφαρίνη μέσα στο πρώτο 12μηνο θα εμφανίσει προβλήματα νεφρικής λειτουργίας. Τα νεότερα αντιπηκτικά, όπως η δαβιγατράνη, η απιξαμπάνη και η ριβαροξαμπάνη δεν επιβαρύνουν τους νεφρούς, γι? αυτό και οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συμφωνούν ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται σε νεοδιαγνωσμένους ασθενείς και να αντικαθιστούν τα παλαιά αντιπηκτικά σε όποιες περιπτώσεις ασθενών πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια», συμπληρώνει ο κ. Κανουπάκης.
Στο ερώτημα «πόσο επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής από τα νεότερα αντιπηκτικά, δεδομένου ότι είναι ακριβότερα από τα παλαιά», οι κύριοι Κανουπάκης απαντά: «Τα νεότερα αντιπηκτικά, μπορεί να είναι ακριβότερα από άποψη τιμής αλλά εξοικονομούν χρήματα μακροπρόθεσμα, καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη των συχνών αιματολογικών εξετάσεων, των τακτικών επισκέψεων στον γιατρό και το σπουδαιότερο, δεν υπάρχει κίνδυνος οξέων επιπλοκών που θα επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Φάρμακο αναστρέφει τη δράση της αντιπηκτικής αγωγής όταν χρειαστεί
Η πραγματική επανάσταση στην αντιπηκτική αγωγή έχει συντελεστεί με την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου παράγοντα αναστροφής για ένα εκ των νέων φαρμάκων. Η ιδαρουσιζουμάμπη, παίζει τον ρόλο «αντίδοτου» και αναστρέφει τη δράση της δαβιγατράνης, σε πέντε μόλις λεπτά από τη χορήγηση.
«Όσο ασφαλή κι αν είναι τα νεότερα αντιπηκτικά, πάντα θα υπάρχουν επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η εμπλοκή του ασθενή σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, που θα απαιτούν την άμεση εισαγωγή του στο χειρουργείο. Με τα παλαιότερα αντιπηκτικά, χρειαζόμασταν αρκετές ώρες για να «εξουδετερώσουμε» τη δράση του αντιπηκτικού και να βάλουμε τον ασθενή στο χειρουργείο. Και ο χρόνος είναι πολύτιμος σε επείγουσες καταστάσεις. Με την ιδαρουσιζουμάμπη μπορούμε σε ελάχιστο χρόνο να «ακυρώσουμε» τη δράση της δαβιγατράνης και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα ιατρική κατάσταση άμεσα, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή αλλά και συνολικά για το ΕΣΥ, αφού περιορίζεται η ανάγκη για νοσηλεία στη ΜΕΘ και μεταγγίσεις αίματος», υπογράμμισε ο Γεώργιος Χάχαλης, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ στη Θεσσαλονίκη, όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι ήδη εφοδιασμένα με δύο δόσεις της ιδαρουσιζουμάμπης για την περίπτωση που ασθενής χρειαστεί να εισαχθεί επειγόντως στο χειρουργείο. Ήδη σε 17 περιπτώσεις σε διάστημα έξι μηνών, ο παράγοντας αναστροφής της δαβιγατράνης χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε τέτοια περιστατικά.
«Η ιδαρουσιζουμάμπη τελεί υπό τη διαχείριση ιατρικής ομάδας, πολλαπλών ειδικοτήτων, σε κάθε νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το νοσοκομειακό, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη χρήση της για τον ασθενή και το ΕΣΥ. Έχει πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις τις οποίες πληρούσαν αυστηρά οι ασθενείς, και στις 17 περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκε πανελλαδικά. Και το τονίζω αυτό, διότι όσο αυστηρότερα τηρούνται οι κανόνες χρήσης του σκευάσματος αυτού, τόσο προστατεύεται η θεραπευτική του αξία. Δεν είναι ένα απλό φάρμακο για καθημερινή ή αλόγιστη χρήση, είναι ένα σπουδαίο «εργαλείο» για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που καλούνται να διαχειριστούν απειλητικές για τη ζωή του ασθενή καταστάσεις», τόνισε ο Εμμανουήλ Κανουπάκης.