Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακευτικές Ιστοσελίδες: PGEU

28/1/2008
Παρουσίαση του δικτυακού τόπου της Ένωσης Φαρμακοποιών της Ε.Ε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Του Χάρη Κουτσούλα

 

Φαρμακευτικές Ιστοσελίδες


Pharmaceutical Group of the European Union

Ένωση Φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(http://www.pgeu.org/)

 

Η Ένωση Φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU), με έδρα τις Βρυξέλες, είναι ο ευρωπαϊκός μη κυβερνητικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους 400.000 περίπου φαρμακοποιούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οι οποίοι συνεισφέρουν στην υγεία άνω των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι καθημερινά πάνω από 46 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάποιο φαρμακείο, στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Μέλη της PGEU αποτελούν οι εθνικοί σύλλογοι και τα επαγγελματικά σωματεία των φαρμακοποιών 30 ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (πλην της Εσθονίας και της Λιθουανίας), οι υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες (Κροατία, FYROM και Τουρκία) και 2 από τα κράτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου – EFTA (Ελβετία και Νορβηγία).

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στην PGEU από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.).

Η PGEU ιδρύθηκε το 1959, παράλληλα με τη δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ο κύριος στόχος της ήταν αρχικά η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των φαρμακευτικών πρακτικών, μεταξύ των φαρμακοποιών των χωρών της Ευρώπης.

Με την πάροδο όμως του χρόνου και καθώς η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εξελίχθηκε στη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η PGEU προσαρμόστηκε ώστε, πέραν της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενημέρωσης των φαρμακοποιών της Ευρώπης, να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Ε.Ε. σε θέματα φαρμάκου και δημόσιας υγείας, να μπορεί να εκφράζει θέση και άποψη στα δρώμενα, να διατυπώνει προτάσεις και να κινητοποιείται προς όφελος του έργου των φαρμακοποιών της Ευρώπης σε επίπεδο κοινοτικών αποφάσεων (γνωστοποιώντας π.χ. τις θέσεις των φαρμακοποιών της κοινότητας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.), προωθώντας έτσι το ρόλο του φαρμακοποιού ως παράγοντα-κλειδί στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.


Ο ιστότοπος (website) της PGEU στο διαδίκτυο (http://www.pgeu.org/) είναι δίγλωσσος (αγγλικά – “EN” και γαλλικά – “FR”) και αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας, της δομής, των θέσεων, των δραστηριοτήτων και των στόχων της Ένωσης, η οποία εξυπηρετείται μέσα από μια σειρά εύχρηστων και καλά οργανωμένων μενού περιήγησης.

Αποτελεί παράλληλα πηγή χρήσιμων πληροφοριών με συνεχή ενημέρωση, ενώ παρέχει τη δυνατότητα επαφής και επικοινωνίας τόσο με την PGEU όσο και με μια σειρά άλλων φορέων και ενώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Η κεντρική ιστοσελίδα (“Home”) της PGEU καλωσορίζει τον επισκέπτη του ιστότοπου με μια σύντομη εισαγωγή στην οργάνωση, στην αποστολή και στους τομείς δραστηριοποίησης της Ένωσης. Την προσοχή έλκει αμέσως η κεντρική φωτογραφία της ιστοσελίδας η οποία, απεικονίζοντας ένα φαρμακοποιό να συμβουλεύει κάποια καταναλώτρια, αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο και τη σπουδαιότητα του φαρμακοποιού ως επαγγελματία υγείας και τονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας του φαρμακοποιού με τον καταναλωτή.

Στην ίδια σελίδα περιέχονται σύνδεσμοι για σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος (“Topics of Interest”) που αφορούν:

• τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών μέσα από την προώθηση της σωστής (ασφαλούς) χρήσης των φαρμάκων (“Patient Safety”)
• τον πολύπλευρο ρόλο του φαρμακοποιού στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα (“Pharmacy in Europe”: ο φαρμακοποιός δεν είναι απλά «πωλητής φαρμάκων» αλλά μπορεί και οφείλει να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τον καταναλωτή, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας του μέσα από την εγκυρότητα που του προσφέρει η επιστημονική και επαγγελματική του κατάρτιση)
• την ανάδειξη της κεντρικής θέσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στο πλαίσιο των επαγγελμάτων υγείας (“At the heart of Healthcare”)
• τη σημασία της επιμόρφωσης και της συνεχούς φαρμακοενημέρωσης και φαρμακοεπαγρύπνησης, ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών (“Education and Training”) και
• την ιδιαιτερότητα της αγοράς φαρμάκου, καθώς τα φάρμακα είναι τα προϊόντα εκείνα που κατ’ εξοχήν σχετίζονται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα της ζωής των καταναλωτών (“Pharmaceuticals”).

Το περιεχόμενο της κεντρικής ιστοσελίδας ολοκληρώνεται από μια στήλη (“News Feed”) στην οποία παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες ειδήσεις σε ό,τι αφορά το επάγγελμα του φαρμακοποιού, τη φαρμακευτική νομοθεσία και τη λειτουργία των φαρμακείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, υπάρχει μια μηχανή αναζήτησης (“Search”) στα δεδομένα του ιστότοπου και μια οπτική παρουσίαση, σε μορφή εναλλαγής μικρογραφιών, των εμβλημάτων των μελών της PGEU.

Από την κεντρική ιστοσελίδα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο περιεχόμενο του ιστότοπου μέσα από μία σειρά μενού που αφορούν:

• Την ιστορική διαδρομή, την αποστολή, τη δομή, την οργάνωση και το καταστατικό λειτουργίας της PGEU, καθώς και τη λίστα με τα μέλη της (“About PGEU”).
• Τις αναφορές, τις θέσεις και τις προτάσεις της PGEU, ανά έτος λειτουργίας της (“Position Papers”).
• Δελτία τύπου και εκδόσεις της PGEU σε μορφή Newsletters, τα οποία περιλαμβάνουν τις πιο πρόσφατες ειδήσεις από το φαρμακευτικό χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (“Newsroom”).
• Λίστα με τα σημαντικότερα γεγονότα και τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις και συσκέψεις τόσο της PGEU όσο και άλλων φορέων υγείας και θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., για κάθε ημερολογιακό έτος (“Events”).
• Ηλεκτρονικούς συνδέσμους (“Links”) για μια σειρά από ιστοσελίδες φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (ιστότοποι μελών της PGEU, πόρταλ υγείας και φαρμακοενημέρωσης των μελών της PGEU, ευρωπαικοί οργανισμοί υγείας και φαρμάκων, ακαδημαϊκοί φορείς, επαγγελματικοί φορείς) καθώς και σύνδεσμοι οργάνων της Ε.Ε.
• Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη του ιστότοπου να έρθει σε επαφή και να επικοινωνήσει με την PGEU (“Contact us”), και στα μέλη της Ένωσης να έχουν ειδική πρόσβαση στον ιστότοπο (“Members Section”) με τη χρήση ενός ονόματος χρήστη (user name) και ενός κωδικού εισόδου (password). 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token