Η σύγκριση των δεδομένων ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο το πόσο μικρός είναι ο αριθμός των υπαρχόντων φαρμακευτικών θεραπειών για παθήσεις της εγκυμοσύνης, σε σχέση με τα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν κυκλοφορήσει για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, επισημαίνοντας συγχρόνως «έλλειψη ενδιαφέροντος» της φαρμακευτικής έρευνας στην τόσο ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής των γυναικών. |
Την ανάγκη για εστίαση της φαρμακευτικής έρευνας στις παθήσεις ή καταστάσεις που σχετίζονται με την περίοδο της εγκυμοσύνης (αιμορραγίες, πόνοι, πρόωρη γέννα κ.ά.), επέστησαν Βρετανοί ερευνητές με μελέτη τους που δημοσίευσαν σε ιατρική επιθεώρηση.
Στη συγκεκριμένη μελέτη ερευνήθηκε, μέσω βιβλιογραφίας και ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, ο αριθμός των φαρμάκων για τη θεραπεία παθήσεων της εγκυμοσύνης, τα οποία δημιουργήθηκαν, έλαβαν έγκριση και κυκλοφόρησαν τα τελευταία 26 χρόνια.
Παράλληλα ερευνήθηκε ο συνολικός αριθμός των φαρμάκων που εγκρίθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και επίσης ο αριθμός των φαρμάκων ανά κατηγορία πάθησης και ο αριθμός των φαρμάκων για διάφορες σπάνιες ασθένειες.
Η σύγκριση των δεδομένων ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο το πόσο μικρός είναι ο αριθμός των υπαρχόντων φαρμακευτικών θεραπειών για παθήσεις της εγκυμοσύνης, σε σχέση με τα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν κυκλοφορήσει για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, επισημαίνοντας συγχρόνως «έλλειψη ενδιαφέροντος» της φαρμακευτικής έρευνας στην τόσο ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής των γυναικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο 3 φάρμακα για τις καταστάσεις της εγκυμοσύνης εγκρίθηκαν και κυκλοφόρησαν από το 1981 έως το 2007 (τα Tractocile, Duratocin και Hemabate) και μόνο 17 βρίσκονται σε ενεργό στάδιο κλινικής έρευνας (τα οποία σε μεγάλο μέρος αποτελούν «παραλλαγές» των προαναφερθέντων φαρμάκων), σε σχέση με τα 660 φάρμακα που κυκλοφόρησαν, π.χ. για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων, και τα 37.000 φάρμακα τα οποία αναπτύχθηκαν συνολικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Επιπλέον, ακόμη και ο αριθμός των φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τον αριθμό φαρμάκων εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 34 διαφορετικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου Lou Gehrig που πλήττει 2-5 άτομα στα 10.000, ενώ την ίδια στιγμή 3 μόνο φάρμακα καλούνται να προστατεύσουν τα εκατομμύρια γυναικών που εγκυμονούν κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η «απροθυμία» των φαρμακευτικών εταιρειών να επενδύσουν στην έρευνα για τη δημιουργία «φαρμάκων εγκυμοσύνης» οφείλεται σε παράγοντες όπως ο φόβος δυσφήμησης και καταβολής υψηλών προστίμων σε περίπτωση ανεπανόρθωτης βλάβης στην έγκυο ή στο έμβρυο κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και στο περιορισμένο δυναμικό ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς.
Η ανάγκη όμως για επικέντρωση της φαρμακευτικής έρευνας και στις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης είναι επιτακτική, επισημαίνουν οι επιστήμονες, από τη στιγμή που μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και 7 εκατομμύρια νεογνά πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. |