Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΦΑΝΙΕ: Δεν υπάρχει καμία λογική στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού

13/10/2015 10:49:32 πμ
Η πρόοδος δεν μπορεί να φέρνει ισοπέδωση, δηλώνει η Μαίρη Λυβίζου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση -ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα- με τίτλο «ΜΕΤΡΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τη συζήτηση γύρω από το χώρο του φαρμάκου αλλά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.), φαρμακοποιός κυρία Μαίρη Λυβίζου δήλωσε:


«Το Φ.ΑΝ.Ι.Ε. αποδεδειγμένα στήριξε την ελληνική προσπάθεια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας ανεξάρτητα από κομματικές πρακτικές και με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και του Έλληνα πολίτη. Η πρόοδος, όμως, δεν μπορεί να φέρνει ισοπέδωση. Κι είτε αναφερόμαστε στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είτε αναφερόμαστε στο σύστημα τιμολόγησής των φαρμάκων βρισκόμαστε μάρτυρες διφορούμενων προτάσεων χωρίς καταμετρημένα αποτελέσματα στο όνομα, δήθεν, της οικονομίας και της απελευθέρωσης της αγοράς. Στις συναντήσεις με το σύνολο των ελληνικών κομμάτων μιλήσαμε για τη φυσιογνωμία ενός σύγχρονου φαρμακείου, βασισμένο στη ειδική σχέση πολιτών – φαρμακοποιών, στην ανάγκη το φαρμακείο να στραφεί στις υπηρεσίες και να λειτουργήσει ως πρωτοβάθμιος σταθμός περίθαλψης και στην ανάγκη να συμβάλει στη μείωση των δαπανών υγείας μέσα από αγαστή συνεργασία των επαγγελματικών υγείας και της Πολιτείας. Μιλήσαμε για τα φαρμακεία του μόχθου και της προσπάθειας. Για τους φαρμακοποιούς που υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία, που, από την μια άκρη στην άλλη άκρη της Ελλάδος, βρίσκονται στο πλευρό όλων των κατοίκων και επισκεπτών της χώρας μας προκειμένου να τους βοηθήσουν και να τους εξυπηρετήσουν.


Οι λύσεις στον κλάδο δεν θα βρεθούν μέσα από δημόσιες σχέσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στο εξωτερικό, ούτε μέσα από στείρες αντιλήψεις που είναι η αιτία για τη σημερινή κατάσταση.

Οι λύσεις στον κλάδο θα δοθούν μέσα από την επικράτηση της πρακτικής λογικής.

Ιδιαίτερα όσον στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένος κοινός κανόνας για όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένη χωροταξική διάταξη και πληθυσμιακή κάλυψη που υπερκαλύπτει τις ανάγκες, δεν υπάρχει καμία λογική στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αντίθετα φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, σίγουρα όχι των ασθενών και των Ελλήνων πολιτών, αλλά των λίγων και πάντα εκλεκτών. Εμείς είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε κάθε πρόταση αρκεί να είναι εμπεριστατωμένα εις όφελος των Ελλήνων πολιτών.


Το Φ.ΑΝ.Ι.Ε. αναμένει ότι κάθε αλλαγή θα γίνεται με βάση πρακτικούς όρους προστασίας της υγείας των πολιτών, με σεβασμό στον κλάδο, με σαφή επιλογή των δεδομένων που συναντάμε στη Δυτική Ευρώπη και με γνώμονα πρώτον το μοναδικό, ιδιόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας δεύτερον τον αποκλεισμό όσων έχουν ήδη έννομο συμφέρον από το φάρμακο».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση