Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ευτυχισμένος γάμος, υγιής καρδιά

20/1/2016 10:33:00 πμ
Η ευτυχής συμβίωση ενδεχομένως προστατεύει την καρδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένας ευτυχισμένος γάμος ή μια ευτυχισμένη συγκατοίκηση μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of Pittsburgh. Σύμφωνα με τον ερευνητή, Thomas Kamarck, του University of Pittsburgh Kenneth P. Dietrich School of Arts and Sciences, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με σειρά επιδράσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιαγγειακής νόσου.


 

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εντοπίσει αν οι θετικές ή οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις στο γάμο επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ανέλυσε 281 υγιείς και εργαζόμενους μεσήλικες που ήταν παντρεμένοι ή συγκατοικούσαν. Σε διάστημα 4 ημερών, οι αλληλεπιδράσεις παρακολουθούνταν κάθε ώρα και οι συμμετέχοντες τις βαθμολόγησαν ως θετικές ή αρνητικές.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Psychosomatic Medicine», αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με το σύντροφό τους είχαν πιο σκληρές καρωτίδες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες είχαν 8,5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με όσους ανέφεραν θετικές αλληλεπιδράσεις με το σύντροφό τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα ήταν σταθερά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τις φυλές, τα φύλα και τα μορφωτικά επίπεδα. Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσαν οι ερευνητές, και ήταν ανεξάρτητοι από τη συχνότητα της αλληλεπίδρασης στο γάμο, των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.



 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου)






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics