Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Έξυπνες συσκευές και σακίδια απειλούν τα οστά των παιδιών

26/9/2017 10:58:42 πμ
Επιδημία έγινε το σκύψιμο πάνω από κινητά και τάμπλετ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η «επιδημία» σκυψίματος πάνω από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές είναι κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνοι στο κεφάλι, στο λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα δάχτυλα παρατηρείται πόνος και μούδιασμα, από το μανιώδες scrolling και τη γραφή μηνυμάτων και posts.


Η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, όπως έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία για πόνο στην πλάτη και στον λαιμό αφού το 45% των παιδιών είχε υποστεί κάποιο είδος πόνου στην πλάτη μέχρι την ηλικία των 11 ετών.


Όπως εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, οι αυχενικές δυσλειτουργίες εξαιτίας του κινητού τείνουν να γίνουν επιδημία αφού τα κινητά είναι μικρά σε μέγεθος και δεν είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να κάνουν επαναλαμβανόμενες ενέργειες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

«Οι παθήσεις αυτές προκαλούνται, όταν τα παιδιά κάθονται με τα κεφάλια τους πεσμένα μπροστά, κοιτάζοντας τις κινητές συσκευές για αρκετές ώρες κάθε μέρα», λέει ο Dr. Γουδέβενος.


«Αντί της κανονικής προς τα εμπρός καμπύλης, βλέπουμε μία προς τα πίσω καμπύλη, που μπορεί να εξελιχθεί σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις (πρόωρες φθορές). Αν ισχύουν τα ευρήματα μελετών ότι τα παιδιά ασχολούνται με τις συσκευές τους πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, μιλάμε για τουλάχιστον 1000 ώρες τον χρόνο περίσσειας πίεσης στη σπονδυλική στήλη. Εάν τα παιδιά συνηθίσουν στις κακές στάσεις που υιοθετούν, όταν χρησιμοποιούν χειροκίνητες συσκευές, αυτές μπορεί να γίνουν σταθερές ορθοσωμικές βλάβες, που θα είναι δύσκολο να διορθωθούν, όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν», επισημαίνει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος.

Αυτές οι κακές στάσεις περιλαμβάνουν:

  •  Το κεφάλι προς τα εμπρός ή τη «στάση του σκύλου».
  •  Κυρτούς ώμους και κυφωτική πλάτη.
  •  Υπερλόρδωση στη μέση (η λεγόμενη και αντισταθμιστική λόρδωση), με αποτέλεσμα όλο το μυϊκό σύστημα της σπονδυλικής στήλης να βρίσκεται σε διαρκή ένταση και να υπάρχει πόνος, που μεσομακροπρόθεσμα εξελίσσεται σε πάθηση.
  • Όταν χρησιμοποιούμε ένα smartphone, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από πολύπλοκες κινήσεις που γίνονται κάτω από το δέρμα. Οι μύες συρρικνώνονται, οι τένοντες συγκρούονται, και το αποτέλεσμα είναι οι αντίχειρες να κάμπτονται και να επεκτείνονται, ενώ «πετούν» πάνω από ένα πληκτρολόγιο. Ίσως τότε είναι η στιγμή να κάνουν τα παιδιά ένα διάλειμμα», λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Κρατώντας τη συσκευή στο επίπεδο των ματιών, ώστε να μην τεντώνουν τον λαιμό και την πλάτη τους, τα παιδιά θα αισθανθούν καλύτερα. Επιπλέον οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδιά κάθε πρωί, πριν από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, να τεντώνουν τον λαιμό, την πλάτη, τους αντίχειρες και τα δάχτυλά τους. Είναι, επίσης, σημαντικό να πίνουν άφθονο νερό, να τρώτε ισορροπημένα, να κοιμούνται αρκετές ώρες και, βέβαια, να ασκούνται, ει δυνατόν και κάθε μέρα.

Τα βάρη του σχολείου

Την ίδια ώρα οι παραγεμισμένες σχολικές τσάντες, με βιβλία, τετράδια, ντοσιέ, ακόμη και με τάμπλετ ενίοτε, προκαλούν τραυματισμούς στον αυχένα, στην πλάτη, στους ώμους, στη μέση τους, ακόμη και στα γόνατα. Είναι γνωστό ότι τα σακίδια δεν πρέπει να είναι πάνω από το 10 έως 15% του βάρους του παιδιού.


Οι ειδικοί συστήνουν στους μαθητές:

  •  Προτιμήστε τσάντα τύπου σακίδιο και φορέστε το στην πλάτη, για να εξισορροπείται το βάρος. Μην το κρεμάτε από τον έναν ώμο.
  •  Κάντε πολλές μικρές στάσεις, όταν το κουβαλάτε.
  •  Να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε. Να γυμνάζεστε, αλλά όχι υπερβολικά. Η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη σε αυτές τις ηλικίες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Σοφία Παπανικολάου, Επιμελήτρια Παιδίατρος στο Metropolitan Hospital






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024