Η προσθήκη μιας χημικής ομάδας νιτροξυ-ακυλίου στο σαλικυλικό οξύ, εμποδίζει αφενός την αποικοδόμηση της ασπιρίνης στο στομάχι και προωθεί αντίθετα σε μεγαλύτερο βαθμό την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος. |
Ιταλοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τορίνο και της Πάρμα δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Medicinal Chemistry» τα στοιχεία εργασίας τους σχετικά με τις ιδιότητες μίας νέας, «εξελιγμένης» μορφής ασπιρίνης την οποία συνέθεσαν στο εργαστήριο. Πρόκειται για το σαλικυλικό οξύ της κοινής ασπιρίνης, τροποποιημένο με την προσθήκη μιας χημικής ομάδας νιτροξυ-ακυλίου, η οποία εμποδίζει αφενός την αποικοδόμηση της ασπιρίνης στο στομάχι και προωθεί αντίθετα σε μεγαλύτερο βαθμό την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος. Σε συνθήκες εργαστηρίου και σε μελέτες σε πειραματόζωα, η νέα ουσία επέδειξε παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με την κοινή ασπιρίνη, ενώ παράλληλα ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό ασφαλής, αφού δεν φάνηκε να προκαλεί γαστρικούς ερεθισμούς και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και μετά από παρατεταμένη χρήση της. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Αλμπέρτο Γκάσκο, «εάν τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης στο εργαστήριο επαληθευτούν και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, θα μπορεί να προσφερθεί στο μέλλον ένα ασφαλέστερο εναλλακτικό στην κοινή ασπιρίνη με πολλές θεραπευτικές εφαρμογές, από την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων έως την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων». |
|