Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εξατομικευμένες θεραπείες για τον πόνο με τη βοήθεια των placebo

2/11/2016 11:47:31 πμ
Εντοπίστηκε το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με το φαινόμενο placebo
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εντοπίστηκε ποια περιοχή του εγκεφάλου ανταποκρίνεται στα εικονικά φάρμακα (placebo), εύρημα που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία βελτιωμένων  και εξατομικευμένων θεραπειών για το χρόνιο πόνο.


Το φαινόμενο placebo συμβαίνει όταν εμφανίζεται μείωση του πόνου ή γενικά βελτίωση της υγείας με εικονικά φάρμακα (συνήθως χάπια ζάχαρης). Τα φάρμακα placebo χρησιμοποιούνται εκτενώς σε μελέτες για νέες θεραπείες.


Ο ερευνητής Vania Apkarian του Northwestern University, με τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας (ένα είδος μαγνητικής τομογραφίας) που αναπτύχθηκε για την έρευνα, εντόπισε την εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με το φαινόμενο placebo, επιτρέποντας πλέον στους γιατρούς να βλέπουν ποια περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του πόνου και να επιλέγουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Επίσης παρέχει περισσότερες μετρήσεις βάσει ενδείξεων. Οι γιατροί θα μπορούν να μετρούν πώς η περιοχή πόνου του ασθενούς επηρεάζεται από το φάρμακο.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό PLoS Biology, τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εξέλιξη της εξατομικευμένης θεραπείας για τον πόνο, που βασίζεται στο πώς ανταποκρίνεται σε ένα φάρμακο ο εγκέφαλος ενός ασθενούς.


Το να γνωρίζουμε πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε ένα φάρμακο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο ακριβείς κλινικές δοκιμές για φάρμακα κατά του πόνου, εντοπίζοντας και αποκλείοντας ασθενείς με υψηλή ανταπόκριση στο placebo.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics