Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Εξαγορές εταιρειών παρασκευής generics από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες

23/6/2008
Οι συγχωνεύσεις εταιρειών αποτελούν φαινόμενο που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι πωλήσεις μη πατενταρισμένων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% το 2009, σε πάνω από 70 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με αύξηση κατά 5% στα πατενταρισμένα φάρμακα.

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τότε που η γιαπωνέζικη φαρμακοβιομηχανία Daiichi Sankyo ανακοίνωσε προσφορά εξαγοράς της Ranbaxy –η οποία αποτιμά τη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής φαρμάκων μη προστατευόμενων από πατέντα (generics) στην Ινδία σε 8,5 δισ. ευρώ– και η Sanofi-Aventis ακολούθησε το παράδειγμά της. H προσφορά της για τη Zentiva, μια τσέχικη εταιρεία παρασκευής φαρμάκων μη προστατευόμενων από πατέντα, έναντι 1,7 δισ. ευρώ, δείχνει πόσο η μείωση της ζήτησης για πατενταρισμένα φάρμακα προκαλεί αλλαγές στον κλάδο.

Όταν η Novartis ξεκίνησε αυτή την τάση το 2005, με την εξαγορά της Hexal EonLabs έναντι 5,7 δισ. ευρώ, πολλοί εξέφρασαν σκεπτικισμό. Εξάλλου, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες πούλησαν τις δραστηριότητές τους στην παρασκευή φαρμάκων μη πατενταρισμένων. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι πωλήσεις μη πατενταρισμένων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% το 2009, σε πάνω από 70 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με αύξηση κατά 5% στα πατενταρισμένα φάρμακα.

Όσον αφορά τους παρασκευαστές μη πατενταρισμένων φαρμάκων στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για θέματα υγείας, οι ρυθμοί αύξησης μπορεί να είναι υψηλότεροι. Παραδείγματος χάρη, οι πωλήσεις της Zentiva αυξήθηκαν κατά 31% το 2007, σε σύγκριση με πολύ χαμηλότερα ποσοστά μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών παρασκευής μη πατενταρισμένων φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 15-20%, παρόλο που είναι μικρότερα από εκείνα των ανταγωνιστών τους με πατέντα.

Μόνο στις H.Π.A. η πατέντα φαρμάκων συνολικής αξίας πάνω από 62 δισ. δολάρια πρόκειται να λήξει μέχρι το 2012, διευκολύνοντας τους ανταγωνιστές τους να πουλήσουν μη πατενταρισμένα εναλλακτικά φάρμακα.

Ανώτατο στέλεχος εταιρείας υπολογίζει ότι ανταγωνιστής της στις H.Π.A. θα χάσει 12 δισ. δολάρια από τα λειτουργικά του κέρδη σε διάστημα 30 ημερών το 2012. Τέτοιο πλήγμα δεν δέχονται συχνά οι διεθνείς εταιρείες. H επόμενη πενταετία λοιπόν αναμένεται να είναι κρίσιμη για το μέλλον του κλάδου και η ανάγκη για εύρεση λύσεων προς αντιμετώπιση της κατάστασης θα είναι επιτακτική.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών