Αλλαγές στη σύνθεση των δακρύων επιφέρει η κόπωση που προκαλείται στα μάτια από τη διαρκή έκθεση σε οθόνη, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος να κινδυνεύει περισσότερο από ξηροφθαλμία σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, όπως υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, με επικεφαλής τον Δρ Γιουίτσι Ουτσίνο, ανέλυσε δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δαπανούσαν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη εμφάνιζαν μεταβολές στο επίπεδο της βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται όταν κάποιος έχει ξηροφθαλμία.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του «φιλμ δακρύων» που διατηρεί υγρό το μάτι. Όταν η πρωτεΐνη MUC5AC καταστρέφεται ή αλλοιώνεται, δεν παράγονται επαρκή δάκρυα και το μάτι «στεγνώνει», εμφανίζοντας έτσι ξηροφθαλμία.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται μπροστά από μια οθόνη για πάνω από 7 ώρες καθημερινά έχουν λιγότερη πρωτεΐνη MUC5AC (5,9ng/mg) σε σχέση με όσους κοιτάζουν μια οθόνη για λιγότερο από 5 ώρες τη μέρα (9,6ng/mg). Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία έχουν κατά μέσο όρο 3,5ng/mg της εν λόγω πρωτεΐνης στα δάκρυά τους, ενώ σ' ένα φυσιολογικό μάτι η ποσότητά της φθάνει τα 8,2ng/mg.
Πρόληψη
Πηγή: tovima.gr