Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρχονται Ράμπο για τα ιατρικά λάθη

16/10/2017 10:54:40 πμ
Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι μηνύσεις ασθενών κατά γιατρών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ανάγκη να δημιουργηθεί εντός του ΕΣΥ ένα σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους,τόνισε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, όχι για να αναζητηθούν ευθύνες, όπως είπε, αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής του.

«Υπάρχουν πολύ καλές ιδέες που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο από ειδικούς και μπορούν να ληφθούν υπ΄ οψιν και στις οποίες υπήρχε ειδική ενότητα για «ιατρικό λάθος-αστική ευθύνη-αμυντική ιατρική»)». Επίσης, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας.


Το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιατρικού λάθους είναι πάνω απ' όλα ζήτημα αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας, καλύτερης οργάνωσης και αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών του και σεβασμού της ανάγκης ασφαλούς φροντίδας των ασθενών. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια υπόθεση σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και διαμόρφωσης των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας για την επιτέλεση του πολύτιμου έργου τους. Τελικός στόχος είναι η αποτελεσματικότερη περίθαλψη των πολιτών και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανέφερε ο κ. Ξανθός σε ημερίδα με θέμα «Ιατρική πράξη και ιατρική ευθύνη» που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Με αφορμή τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές η φαρμακοποιός αναλύει τις θέσεις της για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics