Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Έρχεται xαράτσι 700 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές

11/12/2015 10:12:18 πμ
Καζάνι που βράζει ο κλάδος του φαρμάκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα 700 εκατ. ευρώ τουλάχιστον- από 550 εκατ. ευρώ που κλήθηκαν να επιστρέψουν τη χρονιά που μας πέρασε- υπολογίζεται πως θα αγγίξει φέτος ο "λογαριασμός” που θα σταλεί στις φαρμακευτικές εταιρείες αφενός για τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, που παρά τις παρεμβάσεις στις τιμές και τις συνταγογραφικές οδηγίες προς τους γιατρούς εξακολουθούν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, και αφετέρου για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στα σκευάσματα που κάνουν στον ΕΟΠΥΥ (claw back και rebate).

Με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών του claw back και για τα σκευάσματα που δίνονται από τα δημόσια νοσοκομεία, η υπέρβαση αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν στελέχη από το φαρμακευτικό χώρο, η υπέρβαση στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό εκτιμάται πως θα είναι το 2015 πάνω από 130 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές την επόμενη χρονιά.

Με το δεδομένο αυτό, προσθέτουν, αν οι επιστροφές των εταιρειών ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ, τότε η αναλογία χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών θα είναι 2,51 δισ. δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και 0,9 δισ. οι φαρμακευτικές εταιρείες. Δηλαδή,τονίζουν οι εταιρείες, θα συνεισφέρουν στο σύστημα περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσίας δαπάνης και σχεδόν όσο η μισή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας παράλληλα πως κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο με αυτή τη χρηματοδοτική δομή. Την ίδια ώρα, τα συνολικά χρέη την τελευταία τριετία, όπως σημειώνουν οι εταιρείες, αγγίζουν πλέον τα 1,32 δισ., ευρώ, εκ των οποίων το 75% αφορά μόνο το 2015.

Το "ταβάνι” του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για την επόμενη τριετία έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, με τις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν λόγο για ένα προϋπολογισμό πολύ πιο χαμηλό από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων σε φάρμακα και που στην πράξη είναι ανέφικτο να τηρηθεί. Όσον αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα, το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back στα νοσοκομειακά σκευάσματα θα είναι μόλις 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018, με την υπέρβαση να θεωρείται δεδομένη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητά ο ΠΦΣ και γιατί διαμαρτύρονται συνδικαλιστές του κλάδου






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά