Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έρχεται η υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων!

17/8/2015 8:44:06 πμ
Αύριο η συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με τον Π. Κουρουμπλή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μην ''αλλάξει'' χέρια το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά μια δύσκολη εβδομάδα αφού οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ θα έχουν σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης οι εκπρόσωποι του κλάδου με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κων/ντινο Λουράντο θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αύριο Τρίτη στην οδό Αριστοτέλους. Παράλληλα βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τόσο με στελέχη της Ευρώπης όσο και με την αντιπολίτευση για το μείζον αυτό θέμα.

Πάντως το θετικό είναι πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατάφερε μια πρώτη νίκη αφού σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφεύχθη προς ώρας η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η εναλλακτική πρόταση η οποία κατατέθηκε από την πλευρά του προεδρείου του ΠΦΣ αφορά στο περίφημο ιδιοκτησιακό μοντέλο της Γερμανίας, και ισχύει και σε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο προβλέπει το 51% της ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου να ανήκει σε φαρμακοποιό.
Έτσι αναμένουν να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Το παρασκήνιο

«Πρόκειται για κάτι το ακατόρθωτο», σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί στην ιστοσελίδα τους και ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αχαΐας, κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ο οποίος προσθέτει, ότι «μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών οικονομικών, υγείας και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος εκ των συμπεριλαμβανομένων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο οποίος γλίτωσε τον πέλεκυ της άμεσης νομοθέτησης».

Ο κλάδος πρέπει να γνωρίζει, σχολιάζει ο κ. Σοφιανόπουλος, ότι η παράταση αυτή επετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο οποίος μόνος του επί 20 ώρες, στη βουλή και στα υπουργεία, έκανε απίστευτο αγώνα προκειμένου να γλιτώσουμε το νομοθέτημα το οποίο υπήρχε έτοιμο στην αιτιολογική έκθεση που βρισκόταν στο ηλεκτρονικό αρχείο της βουλής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αυτή έκθεση, το πτυχίο της φαρμακευτικής δεν αποτελούσε προϋπόθεση ιδιοκτησίας φαρμακείου, παρά μόνο υπαλληλική σχέση μεταξύ φαρμακοποιού και επιχειρηματία ιδιοκτήτη. Με τη ρύθμιση αυτή, αν γινόταν πράξη, προβλεπόταν και απελευθέρωση χορήγησης μη συνταγογραφούμενων από οποιονδήποτε μη φαρμακοποιό, άνοιγε άμεσα θέμα σταθερής λιανικής τιμής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ προκρινόταν ρητώς η δημιουργία φαρμακείων αλυσίδων.

Οι επιπτώσεις από το «ιδιοκτησιακό»

Δραματικές θα ήταν οι επιπτώσεις αφού όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ στην περίπτωση που ''άνοιγε'' το επάγγελμα τότε θα εξαφανίζονταν από το χάρτη τα μικρά φαρμακεία που ανήκουν στους επαγγελματίες του χώρου.

Την ίδια στιγμή θα αυξάνονταν η ανεργία των νέων φαρμακοποιών οι οποίοι θα αναγκάζονταν να μετατραπούν σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους των μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων ενώ θα έμπαινα πολλά λουκέτα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα ειδικά σε μικρά φαρμακεία της γειτονιάς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ