Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έρχεται βαρύς χειμώνας σε φάρμακα και υγεία!

4/8/2015 7:55:00 πμ
Οι απαιτήσεις των δανειστών προκαλούν έντονες αναταράξεις στο χώρο της υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να στηρίζει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων αλλά οι  δανειστές φαίνεται ότι έχουν άλλη άποψη.
Μάλιστα φέρονται να μην... σηκώνουν κουβέντα όσο αφορά τις αλλαγές στην αγορά των γενοσήμων  γεγονός που δημιουργεί έντονες αναταράξεις στους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους.



Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι κλειστές λόγω διακοπών δεν είναι λίγες εκείνες, που προετοιμάζονται για έναν άγριο Σεπτέμβριο,  αφού τότε αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό οι δανειστές ζητούν μετ΄επιτάσεως μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, συνταγογράφηση με δραστική ουσία αλλά και άρση της προστασίας των φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας πριν το 2012.

Όπως εκτιμούν παράγοντες από το χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να πλήξουν ιδιαιτέρως την αγορά των ελληνικών φαρμάκων.

Να σημειωθεί εδώ ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων και την προετοιμασία έκδοσης νέου δελτίου τιμών. Βάση χρονοδιαγράμματος αναμένεται η γενική ανακοστολόγηση να έχει ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Δηλώσεις Κουρουμπλή

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Αθήνα984» ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε προχωρήσει την ένταξη στο σύστημα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που είναι μια διαδικασία που περιορίζει και ελέγχει τη φαρμακευτική δαπάνη. Παρότι υπήρχε μια σκέψη να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο 1,6 δισ. ευρώ, το κρατήσαμε στα 2 δισ. ευρώ. Βάλαμε μια σειρά ζητημάτων στα οποία συμφωνούμε. Υπάρχει μια ένσταση σε ό,τι αφορά στη διείσδυση των γενοσήμων."
Και συνέχισε: "Σε αυτό το θέμα εγώ έχω ισχυρότατες ενστάσεις με τη λογική της τρόικας και ζήτησα να μου στείλουν γραπτώς το αίτημά τους, διότι επί της ουσίας μου ζητούν να καταργήσω την απόφαση του ΣτΕ... Τα τελευταία χρόνια, με όσα μέτρα κι αν έχουν ληφθεί, τα γενόσημα στην Ελλάδα παραμένουν στο 18%. Ποιος κερδίζει όταν δεν ανεβαίνουν τα γενόσημα; Τα πρωτότυπα φάρμακα... Θέλουν να προχωρήσουμε τα γενόσημα; Μας ζητούν να καταργήσουμε μια εγκύκλιο, η οποία ερμηνεύει το νόμο που απαίτησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να επιλέγει στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων και την ονομασία...".

Θολό το τοπίο

Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων  στην ελληνική αγορά φτάνει με τα βίας το 25% της συνολικής αγοράς φαρμάκων, ενώ οι δανειστές από την πλευρά τους ζητούσαν ακόμη και από το πρώτο μνημόνιο να αυξηθεί στο 60%!

Ωστόσο με τις μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων που θα προκύψουν από τη μείωση στο 50% των τιμών των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, και θα διαμορφωθούν στο 32,5%, φαίνεται πως το τοπίο αλλάζει άρδην.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση