Στην τελευταία έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων –την αποκαλούμενη «Δίας»– πήραν μέρος 18.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο (άνδρες 50 ετών και άνω και γυναίκες 60 ετών και άνω), που δεν είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή ιστορικό καρδιακών ασθενειών.
Είχαν όμως κάτι άλλο: υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης που αποκαλείται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Η παρουσία αυτής σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί ένδειξη φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς, και προκαλεί περαιτέρω επιπλοκές με τη δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου.
Οι εθελοντές ακολούθησαν θεραπεία με στατίνη, περιορίζοντας στο μισό τις πιθανότητες εγκεφαλικού, εμφράγματος ή θανάτου. |
Έναν νέο πιθανό παράγοντα κινδύνου για τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ανακάλυψαν οι επιστήμονες στις Η.Π.Α.: τα υψηλά επίπεδα της αποκαλούμενης C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRΡ). Αν εντοπιστούν έγκαιρα, οι πιθανότητες θανάτου υγιών ατόμων από έμφραγμα ή εγκεφαλικό μπορεί να περιοριστούν στο μισό με τη χορήγηση στατίνης.
Ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά και εμφράγματα είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Όμως, ακόμη και άτομα που δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη παθαίνουν εμφράγματα και εγκεφαλικά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες Αμερικανών ειδικών, το ήμισυ των πασχόντων από αυτές τις παθήσεις δεν έχει υψηλή χοληστερόλη.
Στην τελευταία έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων –την αποκαλούμενη «Δίας»– πήραν μέρος 18.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο (άνδρες 50 ετών και άνω και γυναίκες 60 ετών και άνω), που δεν είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή ιστορικό καρδιακών ασθενειών. Είχαν όμως κάτι άλλο: υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης που αποκαλείται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Η παρουσία αυτής σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί ένδειξη φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς, και προκαλεί περαιτέρω επιπλοκές με τη δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου. Οι εθελοντές ακολούθησαν θεραπεία με στατίνη, περιορίζοντας στο μισό τις πιθανότητες εγκεφαλικού, εμφράγματος ή θανάτου.
«Αυτά τα αποτελέσματα θα έχουν σίγουρα επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η καρδιολογία», επισήμανε η δρ Ελίζαμπεθ Νέιμπελ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Αίματος και Πνευμόνων, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι μελέτη-σταθμός», συμφώνησε ο Στίβεν Νάισεν, από την κλινική του Κλίβελαντ, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε.
Ποιος όμως θα πρέπει να υποβάλλεται στην ειδική αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση της CRΡ και κάτω από ποιες συνθήκες, αν έχει υψηλή CRΡ, θα πρέπει να λαμβάνει τη στατίνη;
Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί με βεβαιότητα από τους ειδικούς. Η καρδιακή νόσος είναι ασθένεια που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες –μεταξύ των οποίων το κάπνισμα, η υπέρταση, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό– και οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι από μόνη της η υψηλή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δεν δικαιολογεί τη χορήγηση στατινών σε άτομα που ποτέ δεν είχαν κάποιο καρδιακό πρόβλημα.
Πάντως ο επικεφαλής της έρευνας δρ Πολ Ρίντκερ, διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου στη Βοστόνη, τόνισε πως η μελέτη απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έως τώρα δεν ανήκαν στη ζώνη υψηλού κινδύνου. «Αυτό που δεν γνώριζαν μέχρι τώρα οι καρδιολόγοι ήταν τι να κάνουν με τους ασθενείς που μπορεί να ήταν υπέρβαροι ή καπνιστές ή υπερτασικοί, αλλά δεν είχαν τους πιο σοβαρούς παράγοντες κινδύνου: υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Η CRΡ θα αναδειχτεί ως νέος παράγοντας κινδύνου και θα προστεθεί σε αυτούς που ήδη γνωρίζουμε».
Η έρευνα «Δίας» χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία ΑstraΖeneca, η οποία παρασκεύασε και το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, τη ροσουβαστατίνη. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως και άλλες στατίνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις κατάλληλες δόσεις με τα ίδια αποτελέσματα. |