Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιτεύχθηκε πρόληψη της κώφωσης σε ασθενείς που λαμβάνουν σισπλατίνη

9/3/2018 2:25:55 μμ
Το φάρμακο προκαλεί μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής στο 70% των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας ένα ένζυμο μπορούν να προλάβουν την απώλεια ακοής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Medicine.


Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude διαπίστωσε ότι οι αναστολείς CDK2 μπορούν να προλάβουν το θάνατο των κυττάρων του έσω ωτός, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πρόληψης της κώφωσης σε χιλιάδες άτομα, παγκοσμίως.


Έλεγξαν πάνω από 4.000 φάρμακα ως προς την ικανότητα προστασίας των κοχλιακών κυττάρων από τη σισπλατίνη, γνωστό χημειοθεραπευτικό παράγοντα που χορηγείται στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά προκαλεί μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής στο 70% σχεδόν των ασθενών. Εντόπισαν πολλές ουσίες που προστατεύουν τα κοχλιακά κύτταρα από τη σισπλατίνη, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη εγκεκριμένα στη θεραπεία άλλων παθήσεων. Τρία εκ των δέκα πιο αποτελεσματικών ήταν αναστολείς του ενζύμου CDK2. Ένας εξ αυτών των αναστολέων, η kenpaullone, ήταν η πιο αποτελεσματική από τους τέσσερις άλλους που βρίσκονται υπό κλινική δοκιμή για την απώλεια ακοής.


Η χορήγηση kenpaullone στο έσω ους προστάτευσε πειραματόζωα (ποντίκια και αρουραίους) από την επαγόμενη από τη σισπλατίνη απώλεια ακοής και επίσης από το θόρυβο έντασης έως και 100 ντεσιμπέλ (dB)! Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η ισχυρή προστασία που προσφέρει η χορήγηση μίας δόσης του συγκεκριμένου αναστολέα δείχνει ότι οι αναστολείς CDK2 μπορεί να μεταμορφώσουν την κλινική πρόληψη και θεραπεία της απώλειας ακοής, είτε εξαιτίας θεραπείας με σισπλατίνης, είτε ηχορύπανσης.


Επισημαίνουν όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στον τρόπο χορήγησης της αγωγής αλλά και δομικές τροποποιήσεις στη δραστική ουσία, ώστε να διασφαλιστούν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα.


Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 360 εκατομμύρια άτομα (περιλαμβανομένων και 32 εκατομμυρίων παιδιών) πάσχουν από απώλεια ακοής λόγω συγγενών ανωμαλιών ή άλλων αιτίων, όπως μολυσματικές νόσοι, έκθεση σε θόρυβο, συγκεκριμένα φάρμακα κ.ά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Aμεση ανακούφιση, βαθιά ενυδάτωση, ορατή αποκατάσταση
Σε συνδυασμό με σισπλατίνη και γεμσιταβίνη καθίσταται το πρώτο θεραπευτικό σχήμα ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics